Chleb dość szybko rośnie ale potrzebny jest zakwas.
No to do roboty.
Składniki:
- 500 g mąki żytniej 850
- 500 g mąki pszennej 650
- 1 szklanka zakwasu
- 20 g drożdży
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 3 łyżeczki soli
- 4 szklanki letniej wody
- czarny sezam do posypania
Z podanych składników zarobić ciasto dość luźne - można mieszać je łyżką drewnianą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Trwa to około 2 godzin.
Przygotować dwie keksówki, czyli wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Ciasto po wyrośnięciu włożyć do keksówek i pod przykryciem zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posypać czarnym sezamem.
Piec 10 minut w temperaturze 200 C a potem zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 50 minut.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego.
1 komentarze
Bardzo dziękuję za ten pyszny chlebek:)))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.