Chlebek z mieszaniny mąki pszennej, żytniej i ryżowej, dzięki czemu chleb jest wilgotny a zarazem bardzo puszysty i aromatyczny.
Zachęcam do pieczenia a jeśli ktoś nie posiada garnka rzymskiego można chleb upiec także w formie lub naczyniu żaroodpornym.
Chleb pszenno - żytni.
Przygotowanie:
Składniki:
- 600 g mąki żytniej 720
- 50 g mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej 550
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- cały zaczyn
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
- 1/2 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
- Składniki chleba zarobić na ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Garnek rzymski moczyć przez 20 minut w zimnej wodzie.
- Następnie osuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć wyrośnięte ciasto do garnka i przykryć garnek.
- Garnek z chlebem wstawić do zimnego piekarnika a jak osiągnie temperaturę 180 C piec jeszcze 50 minut.
- Po upieczeniu należy chleb wyjąć i studzić na kratce.
Przepis własny.
3 komentarze
Widzę, że co raz więcej blogowych koleżanek piecze chlebusie, brawo!Pozdrawiam.papa
OdpowiedzUsuńwłasnie pieke chlebek w garnku rzymskim.mam nadzieje ze się uda bo miałam problem z wyjęciem go.Potem pieklam w keksówkach ale podono ten pieczony w garnku jest o niebo lepszy.
OdpowiedzUsuńJa na początku jak zaczęłam używać garnka wkładałam do niego papier do pieczenia bo chleb mi się przyklejał, a jak już się "wypiekł" garnek nie ma takiej potrzeby.
UsuńMoże tez tak spróbuj.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.