Bułeczki są mięciuśkie, aromatyczne i takie pyszne.
Polecam na śniadanko.
Składniki :
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej tortowej
- ok. 50-100 g mąki krupczatki
- 3 jajka
- 60 g masła
- 1/4 litra mleka
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- jajo do smarowania
- czarny sezam do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki.
Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu.
Rozpuścić masło.
Rozpuścić masło.
Do rozczynu dodać mąkę,
sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Dosypać tyle mąki
krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się
do rąk.
Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki.
Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia,
posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Zostawić do
podrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do momentu pięknego rumianego koloru bułek.
Pyszne są z dżemem ale i z kiełbaską.
Smacznego.
2 komentarze
sliczne.
OdpowiedzUsuńAle nam narobiłaś apetytu:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.