Znakomita pasta do bagietki prosto z pieca albo do dań kuchni arabskiej.
Ja znalazłam przepis u Ulcik [ klik ].
Pasta do chleba i nie tyko - arabski hummus.
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy - 400 g
- 5 łyżek ziaren sezamu jasnego
- 2 ząbki czosnku
- pół ostrej papryczki chili suszonej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 1/2 łyżki posiekanych liści pietruszki
- Ciecierzycę osączyć na sicie.
- Zioła umyć i osuszyć.
- Sezam uprażyć na suchej patelni i przestudzić.
- Umieścić składniki w młynku lub blenderze i wszystko razem zmiksować na pastę.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
- Zajadać na śniadanie, obiad czy kolację, pełna dowolność.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.