Wilgotny, ciężki chleb ale jakże pyszny.
Nie ma prawa się zestarzeć , o przepraszam zniknie wcześniej.
Polecam.
Inspiracją był przepis Roberta Makłowicza.
Chleb litewski na maślance.
Składniki:
- 6 szklanek mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml maślanki
- 1 łyżka ziaren kminku
- 50 ml piwa
- 2 łyżeczki soli
- Maślankę podgrzewamy do ok. 30 C, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i odstawiamy na 15 minut.
- Przelewamy zaczyn do miski, dodajemy połowę mąki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, kminek i mieszamy a potem wyrabiamy do momentu aż powstanie jednolite ciasto i przestanie się kleić do ręki.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy bochenek który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Potem wyrośnięty bochen smarujemy od góry piwem, nacinamy żyletką i pieczemy ok.1,5 godziny w temperaturze 190 C.
- Po wyjęciu z pieca chleb ponownie smarujemy piwem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepis Robert Makłowicz.
5 komentarze
chlebek wygląda niezwykle smakowicie :) uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszny, uwielbiam zapach świeżo piezconego chleba :)
OdpowiedzUsuńMaślanka i piwo? O takim składzie nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńo widzisz, a ja też robię na maślance, ale z proszkiem do pieczenia, też wychodzi pyszny.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.