Zupa z soczewicy zielonej ma bardzo brzydki kolor, robiłam już zieloną soczewicę nie raz i niestety ten kolor jest nieładny, to tak ładnie powiedziane.
Próbowałam dodawać śmietany ale kolor niewiele się zmienił.
Jeśli macie jakieś pomysły na poprawienie koloru potraw z zielonej soczewicy to chętnie skorzystam.
Czerwona podczas gotowania nabiera pomarańczowej barwy a zielona...sami widzicie.
Za to smak zupy i walory odżywcze są na najwyższym poziomie i dlatego zdecydowałam się zamieścić przepis.
Może uda się Wam zrobić jakiś ładniejszy kolor a ja chętnie posłucham jak.
Zapraszam na pyszną zupę z zielonej soczewicy do gotowania której użyłam zielonej soczewicy Lestello.
Lestello ma produkty najwyższej jakości to fakt, wypróbowałam juz kilka produktów: fasolę, kaszę i soczewicę i polecam firmę serdecznie.
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy Lestello
- 2 cebule
- 1/2 bulionu warzywnego
- olej rzepakowy
- masło klarowane
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- śmietana słodka do dekoracji
Chwilę smażyć a następnie wrzucić na patelnię soczewicę i chwilę smażyć.
Następnie należy przełożyć soczewicę z cebulą do garnka z grubym dnem lub szybkowaru ( aby nie przywarła) i zalać bulionem.
Gotować do miękkości.
Gdy soczewica zmięknie należy użyć blendera i zmiksować ją ale nie do końca czyli tak aby groszki soczewicy były wyczuwalne na języku a reszta była musem.
Dodajemy do garnka sól, pieprz oraz kmin rzymski i mieszamy.
Podajemy z łyżka śmietany słodkiej.
Smacznego.
3 komentarze
a to muszę spróbować takiej zazwyczaj robię z czerwonej:)
OdpowiedzUsuńaby trochę zmienić kolor zupy, duszę na patelni pokrojone pomidory, czerwoną paprykę i czosnek, czasami dodaję pieczarki; dodatkowo zupę doprawiam papryką słodką, chili i tabasco :-) w ten sam sposób gotuję zupę z czarną fasolą- smacznego
UsuńBardzo fajny pomysł, dziękuję :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.