Dziś chce Was zaprosić na krem z buraków.
Sama nie spodziewałam się takiego efektu, zupa jest przepyszna i jest tak aromatyczna od ziół że pachnie tu i tam.
Zupa krem z buraków.
Składniki:
Składniki:
- 4 długie czerwone buraki
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ziarnka jałowca
- 3 ziarnka pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 1000 ml bulionu drobiowo - grzybowego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka chrzanu tartego
- sól morska
- pieprz czarny
- sok z 1/2 cytryny
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie zupy:
- Buraki należy upiec w foli do miękkości.
- Takie pieczone buraki są bardziej słodkie i aromatyczne.
- Na patelni rozgrzać olej a następnie prażyć na nim ziarna kolendry, a następnie dodać resztę ziaren i liść laurowy.
- Jak już będzie pachnieć w całej kuchni dodać na patelnię pokrojone w plastry buraki.
- Smażyć aż buraki będą szkliste, a następnie dodać bulion i gotować ok.15 minut.
- Następnie wyjąć liść laurowy a pozostałe składniki zmiksować na gładka masę.
- Potem dodajemy śmietanę i starty chrzan, sól do smaku, pieprz oraz sok z 1/2 cytryny.
- Podawać z grzankami.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.