sobota, 23 marca 2013

Zupa jarzynowa na węgierską nutę

Zupa jest bardzo aromatyczna a dodatek wędzonej papryki węgierskiej nadaje jej niepowtarzalny smak.
Polecam gorąco do spróbowania.
Zupa jarzynowa na węgierską nutę.

Składniki:
  • 2000 ml bulionu wołowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 100 g zielonego groszku
  • 1/2 kwiatostanu brokuła
  • 1/2 kwiatostanu kalafiora
  • sól morska
  • 1 łyżeczka węgierskiej papryki wędzonej słodkiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Przygotowanie zupy:
  • Warzywa obieramy i rozdrabniamy.
  • Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w drobną kostkę.
  • Kalafiora i brokuła rozdrabniamy na różyczki.
  • Ziemniaki, marchew i groszek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy ok. 15 minut, po czym dodajemy różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Z masła klarowanego i mąki robimy zasmażkę, którą zagęścimy zupę.
  • Doprawiamy solą i wędzoną papryką.
  • Ponownie zagotowujemy.
  • Dajemy zupie chwilę odpocząć.
  • Jeśli po spróbowaniu stwierdzicie że lubicie bardziej wędzony smak polecam dodać jeszcze 1/2 łyżeczki wędzonej papryki.
Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger