Polecam gorąco do spróbowania.
Zupa jarzynowa na węgierską nutę.
Składniki:
- 2000 ml bulionu wołowego
- 6 średnich ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 100 g zielonego groszku
- 1/2 kwiatostanu brokuła
- 1/2 kwiatostanu kalafiora
- sól morska
- 1 łyżeczka węgierskiej papryki wędzonej słodkiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Przygotowanie zupy:
- Warzywa obieramy i rozdrabniamy.
- Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w drobną kostkę.
- Kalafiora i brokuła rozdrabniamy na różyczki.
- Ziemniaki, marchew i groszek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy ok. 15 minut, po czym dodajemy różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Z masła klarowanego i mąki robimy zasmażkę, którą zagęścimy zupę.
- Doprawiamy solą i wędzoną papryką.
- Ponownie zagotowujemy.
- Dajemy zupie chwilę odpocząć.
- Jeśli po spróbowaniu stwierdzicie że lubicie bardziej wędzony smak polecam dodać jeszcze 1/2 łyżeczki wędzonej papryki.
Przepis bierze udział w konkursie.
Przepis własny.
Przepis własny.
2 komentarze
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pięknie. Już czuje jest aromat :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.