Teraz przyszła kolej na jej wykorzystanie.
Znajdują się w niej : kolendra, kmin, chili, kurkuma, pieprz, goździki, liście kozieradki, sól, gałka muszkat., imbir, kardamon, cynamon, liście laurowe, mąka z soczewicy, koper, kminek, gorczyca, czosnek, cebula, asafoetida.
Ja wykorzystałam przyprawę do kurczaka i jestem bardzo zadowolona z efektów.
Zobaczcie sami.
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki przyprawy kitchen king masala
- olej ryżowy Oleofarm do smażenia
- mąka ziemniaczana do panierowania
Zostawić w lodówce na 2 godziny.
Po upływie 2 godzin należy mięso wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie używając wykałaczek zapleść z mięsa warkoczyki.
Każdy warkocz obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na oleju ryżowym na rumiano z obu stron.
Na sos:
- 4 łyżki jogurtu z marynaty
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól różowa himalajska Royal Brand
- 100 g serka topionego z pieczarkami
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego majeranku
Cały czas mieszając czekamy aż ser się rozpuści a sos nabierze kremowej konsystencji.
Dodajemy wówczas zieleninę.
Mieszamy i podajemy z warkoczami, kaszą i ulubiona surówką.
Smacznego.
1 komentarze
mmmm kuchnia indyjska palce lizać! Masale są super, mam kilka w domu.
OdpowiedzUsuńpozdrawimam i zapraszam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.