Polecam wszystkim miłośnikom fasoli, szpinaku i buraków.
Tyle dobrodziejstw w jednym pasztecie.
Składniki podstawowe:
- 200 g białej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
Rano wodę odlać i ponownie zalać zimna wodą, osolić i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać tak samo jak czosnek i podsmażyć na maśle.
Ugotowana fasolę, przesmażoną cebule i czosnek miksujemy na gładką masę i rozdzielamy na 3 równe części.
Warstwa czerwona:
- 2 buraki czerwone
- sól
- pieprz
- 1 jajo
- 1,5 łyżki kaszy manny
Następnie jak przestygły obrałam je i pokroiłam na kawałki które następnie zmiksowałam z 1/3 masy z fasoli, jajem, przyprawami oraz manną.
Keksówkę niedużą nasmarować olejem i włożyć na dno masę czerwoną.
Warstwa żółta:
- 2 spore marchewki
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżki kaszy manny
Wyłozyłam na warstwe czerwoną.
Warstwa zielona:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 jajo
- sól
- pieprz
Miksujemy i dodajemy fasolę,gałkę, mannę, sól, pieprz i jajo.
Wykładamy na warstwę żółtą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut.
Ja nakryłam wierzch keksówki folia aby góra za bardzo sie nie przypiekła.
Prawda że ładny i wiosenny.
Będzie ozdobą świątecznego stołu.
Smacznego.
3 komentarze
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :) Pasztecik wygląda ślicznie i potwierdzam jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo sie zrobilo:) Fajnie:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.