Polecam serdecznie.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 piersi z kurczaka
- sok z połowy limonki
- 80 ml coli wiśniowej
- ok1 łyżki mąki pszennej
- olej ryżowy Oleofarm do smażenia
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5-6 łyżek sosu chilli słodko-kwaśnego
- 2 łyżki sosu worcester
- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 białej części pora
- 3/4 szklanki kiełków sojowych
- 1/2 szklanki pędów bambusa– zapałki
- 1 łyżeczka mielonej skórki cytrynowej-Royal Brand
Odstawiamy na 2 godziny.
Warzywa czyli paprykę, marchew, por i cebulę obieramy i kroimy w paski tak samo długie jak pędy bambusa które osączamy na sicie.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej ryżowy i smażymy na nim obtoczone w mące kawałki kurczaka na rumiany kolor.
Następnie na patelnię wrzucamy warzywa, chwile smażymy, dodajemy pędy bambusa oraz kiełki.
Smażymy ok. 5-6 minut a następnie dodajemy sos sojowy, rybny oraz colę wiśniową i sok z połowy limonki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Znowu smażymy ok.5-6 minut i dodajemy wcześniej sparzony makaron ryżowy, skórkę cytrynową oraz posiekana kolendrę.
Chwile razem smażymy i danie gotowe.
Smacznego.
1 komentarze
Kurczak z colą i do tego wiśniową :D Ryzykowne, ale muszę Ci zaufać i spróbować :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.