niedziela, 24 marca 2013

Tajski kurczak z colą wiśniową

Przepis dostałam od kolegi i zauroczył mnie do tego stopnia że powiem: kurczak jest pyszny, spróbujcie.
Polecam serdecznie.

                 Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • sok z połowy limonki
  • 80 ml coli wiśniowej
  • ok1 łyżki mąki pszennej
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia
  • pieprz  do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5-6 łyżek sosu chilli słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 białej części pora
  • 3/4 szklanki kiełków sojowych
  • 1/2 szklanki pędów  bambusa– zapałki
  • 1 łyżeczka mielonej skórki cytrynowej-Royal Brand
Mięso kroimy w małe kawałki i mieszamy z dwoma łyżkami sosu worcester.
Odstawiamy na 2 godziny.
Warzywa czyli paprykę, marchew, por i cebulę obieramy i kroimy w paski tak samo długie jak pędy bambusa które osączamy na sicie.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej ryżowy i smażymy na nim obtoczone w mące kawałki kurczaka na rumiany kolor.
Następnie na patelnię wrzucamy warzywa, chwile smażymy, dodajemy pędy bambusa oraz kiełki.
Smażymy ok. 5-6 minut a następnie dodajemy sos sojowy, rybny oraz colę wiśniową i sok z połowy limonki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Znowu smażymy ok.5-6 minut i dodajemy wcześniej sparzony makaron ryżowy, skórkę cytrynową oraz posiekana kolendrę.
Chwile razem smażymy i danie gotowe.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Kurczak z colą i do tego wiśniową :D Ryzykowne, ale muszę Ci zaufać i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger