Szarlotka jest dla odchudzających się bo ani mąki w niej ani jaj.
Robi się błyskawicznie a potem tylko do piekarnika i pyszne ciasto gotowe.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki otrębów pszennych zmielonych + na wysypanie blaszki
- 100 g masła
- 6 średnich jabłek twardych
- brzoskwinie z zalewy - połówki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Dodajemy sok z cytryny oraz cynamon.
Brzoskwinie osączamy z zalewy.
Formę - długą keksówkę - smarujemy masłem i wysypujemy zmielonymi otrębami.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce.
Na dno formy wsypujemy 1/3 sypkich składników a na nie wykładamy 1/2 jabłek i połówki brzoskwiń, skórką do góry.
Polewamy 2 łyżkami miodu.
Na brzoskwinie wysypujemy znowu 1/3 sypkich składników a na nie resztę jabłek i brzoskwiń i znowu 2 łyżki miodu.
Na wierzch wysypujemy resztę sypkich składników.
Na samym wierzchu układamy wiórki masła, jeden obok drugiego.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 50 minut.
Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Ciasto jest bardzo chrupiące, a otręby nadają mu jeszcze większej chrupkości.
Dodatkowo jabłka i brzoskwinie nadają mu słodyczy i wilgotności.
Smacznego.
6 komentarze
fajnie smakuje. Moje szkraby zaakceptowały
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto, co prawda robiłam bez brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńSzarlotkę sypaną kiedyś robiłam, ale z innego przepisu..ale muszę wypróbować ten przepis..
OdpowiedzUsuńJak zwykle się nie zawiodłam u Ciebie smakowicie:)))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.