Jeśli nie macie opieniek - ja miałam zamrożone - to mogą być boczniaki.
Sos jest pachnący i smakowity.
Składniki:
- 100 g opieniek
- 1 szalotka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 150 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kiełków mieszanki pikantnej
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Opieńki umyć, obgotować i odcedzić na sicie.
Opieńki pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju a następnie dodać na patelnię grzyby i smażyć ok. 5 minut.
Następnie wlać na patelnie śmietanę i przyprawy i gotować aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodać kiełki i posiekany rozmaryn.
Smacznego.
Przepis własny.
8 komentarze
mniam :) lubię :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy, bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grzybowe sosy zwłaszcza jako dodatek do placków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo lubię takie sosy zwłaszcza jako dodatek do placków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny sosy grzybowe są moimi ulubionymi:)))Pozdrawiam i Radosnych Świąt życzę
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam grzybki i w zupie, i w sosie, i marynowane. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńWspaniałe jedzonko, już zgłodniałem:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ takiego sosu wszyscy w moim domu byliby zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.