Kupuję małe buteleczki bo takie oleje smakowe nie mogą za długo stać po otwarciu butelki.
Tym razem kupiłam olej z lnianki czyli olej rydzowy.
Olej tłoczony jest na zimno z nasion lnianki.
Olej cechuje się dobrym stosunkiem kwasów omega 3 i omega 6.
Polecam do sałatki która przygotowałam.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- mini sałata rzymska
- głąb z brokuła
- 1 łyżka oliwy
- 2 plasterki imbiru
- 1 szalotka
- 1 cebulka czerwona
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść suszonych pomidorków koktajlowych
- 1 strąk greckiej białej papryki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rydzowego Dary Natury
- 1 łyżeczka miodu faceliowego
- 1 łyżeczka ziół do sałatek Specjalite
- sól morska
Głąb z brokuła kroimy w pół plasterki a imbir drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy ok 2 minuty.
Studzimy zawartość patelni.
Do sałat dodajemy pokrojone cebulki wszelakie w pół plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski.
Wrzucamy garść pomidorków suszonych koktajlowych.
Składniki sosu mieszamy w słoiczku i polewamy sałatkę.
Mieszamy i czekamy 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
3 komentarze
bardzo ciekawy pomysł, strasznie mnie ciekawi jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo ciekawa w smaku i mogę Ci tylko powiedzieć że pycha ale jak kupisz olej to zaraz sobie zrób i pochwal się :-)
Usuńmmmmm aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapaszam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.