Z chęcią wzięłam udział w kampanii bo oleju rzepakowego używam od dawien dawna i o jego właściwościach zdrowotnych przypominać mi nie trzeba.
Z badań które przeprowadzono u progu kampanii - 2011 rok - wynika że chociaż używamy oleju rzepakowego w wielu domach to nadal jest on niedoceniany a wiedza na jego temat jest skąpa i czasami nie zgodna z prawdą.
Ja używam oleju rzepakowego do smażenia, pieczenia, sałatek a także jako dodatek do pieczenia chleba czy do wypieku ciasta.
Kampania „Pokochaj olej rzepakowy” jest realizowana na dwóch rynkach – polskim i łotewskim, a działania edukacyjno-promocyjne zostały zaplanowane na trzy lata. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską oraz Rzeczpospolitą Polską.
Ekspertem akcji jest znana i lubiana Katarzyna Bosacka.
Surowcem znanym nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie jest olej rzepakowy, dlatego warto się przekonać, jak i do czego się go używa w innych krajach.
Rzepak jest popularnym surowcem w wielu krajach, a wartości otrzymywanego z niego oleju rzepakowego doceniane są przez ludzi zamieszkujących różne części świata. Przyczyn takiej popularności żółtego surowca można upatrywać w jego właściwościach użytkowych – stanowi on bogate źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej rodziny.
To tylko nieliczne walory oleju i cele kampanii, więcej możecie dowiedzieć się na www.pokochajolejrzepakowy.pl
Jak już pisałam wykorzystuję olej w różnoraki sposób ale najczęściej chyba do sałatek i dresingów.
Shaker który otrzymałam jest do wyrobu dresingów rewelacyjny. Już nie muszę używać słoiczków do mieszania bo mam swój sałatkowy shaker.
Przygotowałam Wam dziś sałatkę z użyciem oleju rzepakowego oraz shakera.
Sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej
Sałatka samo zdrowie i taka wiosenna i kolorowa, zapraszam do jej zrobienia.
Składniki:
- garść roszponki
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/3 korzenia białej rzodkwi
- 1/2 strąka papryki czerwonej Palermo
- 4-5 suszone pomidory
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z zielonego grejpfruta
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta różowej soli himalajskiej
Ogórka i rzodkiew kroimy w pół plasterki.
Szczypiorek i natkę siekamy a pomidory suszone kroimy w paski.
Wszystkie składniki mieszamy.
Natomiast wszystkie składniki sosu umieszczamy w shakerze i potrząsamy aż powstanie ktremowy sos.
Polewamy sałatkę i zajadamy.
Życzę smacznego i zajadajmy olej rzepakowy dbając o zdrowie nasze i naszych bliskich.
7 komentarze
My często kupujemy olej rzepakowy.Buziaki.
OdpowiedzUsuńmniam mniam pyszna sałatka. Na oleju też mi się zdarza piec
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Wszystko fajnie, tylko że osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego,czy ze schorzeniami dróg żółciowych nie powinny używać oleju rzepakowego. Szkoda, że nie da się tego obejść :(
OdpowiedzUsuńOj to szkoda Aguś, nie wiedziałam o tym i jak widac ja tez sie mogę czegoś nowego nauczyć od życia czyli od Was w tym przypadku.
UsuńDziekuję :-)
Ja też cenię sobie uwagi innych bo ciągle odkrywam nowości dzięki temu. Olej rzepakowy można zastąpić innym ale to już nie ten smak. Ja uwielbiam rzepak, ale cóż...a Twoją pyszniutką sałatkę i tak zrobię, na "słoneczniku"
UsuńWilczyca Aga - przyznam, że pierwsze słyszę. Wiem, że po wycięciu pęcherzyka należy zmniejszyć liczbę tłuszczów, ale głównie nasyconych, zwierzęcych. Niewielkie ilości tłuszczów roślinnych są dozwolone, a te bogate w omega-3 wręcz zalecane, ponieważ są łątwiej trawione i pomagają chronić wątrobę.
UsuńJa właściwie zawsze używam rzepakowego:))fajne sałatki:)Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.