środa, 13 marca 2013

"Pokochaj olej rzepakowy" i sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej

W ramach kampanii "Pokochaj olej rzepakowy" i dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz shaker do dresingów także książeczkę z przepisami na użycie oleju rzepakowego.
Z chęcią wzięłam udział w kampanii bo oleju rzepakowego używam od dawien dawna i o jego właściwościach zdrowotnych przypominać mi nie trzeba.
Z badań które przeprowadzono u progu kampanii - 2011 rok - wynika że chociaż używamy oleju rzepakowego w wielu domach to nadal jest on niedoceniany a wiedza na jego temat jest skąpa i czasami nie zgodna z prawdą.
Ja używam oleju rzepakowego  do smażenia, pieczenia, sałatek a także jako dodatek do pieczenia chleba czy do wypieku ciasta.
 Kampania „Pokochaj olej rzepakowy” jest realizowana na dwóch rynkach – polskim i łotewskim, a działania edukacyjno-promocyjne zostały zaplanowane na trzy lata. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską oraz Rzeczpospolitą Polską.
Ekspertem akcji jest znana i lubiana Katarzyna Bosacka.
 Surowcem znanym nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie jest olej rzepakowy, dlatego warto się przekonać, jak i do czego się go używa w innych krajach. 
 Rzepak jest popularnym surowcem w wielu krajach, a wartości otrzymywanego z niego oleju rzepakowego doceniane są przez ludzi zamieszkujących różne części świata. Przyczyn takiej popularności żółtego surowca można upatrywać w jego właściwościach użytkowych – stanowi on bogate źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej rodziny.
To tylko nieliczne walory oleju i cele kampanii, więcej możecie dowiedzieć się na  www.pokochajolejrzepakowy.pl
Jak już pisałam  wykorzystuję olej w różnoraki sposób ale najczęściej chyba do sałatek i dresingów.
Shaker który otrzymałam jest do wyrobu dresingów rewelacyjny. Już nie muszę używać słoiczków do mieszania bo mam swój sałatkowy shaker.
Przygotowałam Wam dziś sałatkę z użyciem oleju rzepakowego oraz shakera.
                       Sałatka z roszponki i kapusty pekińskiej
 Sałatka samo zdrowie i taka wiosenna i kolorowa, zapraszam do jej zrobienia.
                   Składniki:
  • garść roszponki
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 korzenia białej rzodkwi
  • 1/2 strąka papryki czerwonej Palermo
  • 4-5 suszone pomidory 
                   Dresing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku z zielonego grejpfruta
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta różowej soli himalajskiej
 Kapustę pekińską kroimy w paski, tak samo paprykę.
Ogórka i rzodkiew kroimy w pół plasterki.
Szczypiorek i natkę siekamy a pomidory suszone kroimy w paski.
Wszystkie składniki mieszamy.
Natomiast wszystkie składniki sosu umieszczamy w shakerze i potrząsamy aż powstanie ktremowy sos.
Polewamy sałatkę i zajadamy.
  Życzę smacznego  i zajadajmy olej rzepakowy dbając o zdrowie nasze i naszych bliskich.  

7 komentarze

  1. My często kupujemy olej rzepakowy.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam pyszna sałatka. Na oleju też mi się zdarza piec

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie, tylko że osoby po usunięciu pęcherzyka żółciowego,czy ze schorzeniami dróg żółciowych nie powinny używać oleju rzepakowego. Szkoda, że nie da się tego obejść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to szkoda Aguś, nie wiedziałam o tym i jak widac ja tez sie mogę czegoś nowego nauczyć od życia czyli od Was w tym przypadku.
      Dziekuję :-)

      Usuń
    2. Ja też cenię sobie uwagi innych bo ciągle odkrywam nowości dzięki temu. Olej rzepakowy można zastąpić innym ale to już nie ten smak. Ja uwielbiam rzepak, ale cóż...a Twoją pyszniutką sałatkę i tak zrobię, na "słoneczniku"

      Usuń
    3. Wilczyca Aga - przyznam, że pierwsze słyszę. Wiem, że po wycięciu pęcherzyka należy zmniejszyć liczbę tłuszczów, ale głównie nasyconych, zwierzęcych. Niewielkie ilości tłuszczów roślinnych są dozwolone, a te bogate w omega-3 wręcz zalecane, ponieważ są łątwiej trawione i pomagają chronić wątrobę.

      Usuń
  4. Ja właściwie zawsze używam rzepakowego:))fajne sałatki:)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger