Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej sypkiej
- sól
- pieprz
- żółtko
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki masła klarowanego
Mąkę wymieszać z solą, dodać tyle zimnej wody, aby uzyskać elastyczne ciasto.
Kaszę zalać 2 szklankami wody z solą, zagotować dodać łyżkę masła i gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu 20 minut.
Kasze po ugotowaniu ostudzić.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać śmietanę i łyżkę masła, dokładnie wyrobić.
Na końcu połączyć z sypką kaszą, wymieszać.
Ciasto należy rozwałkować na wielkość formy włącznie z górą.
Ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem keksówkę, wyłożyć na nie masę ziemniaczaną i nakryć ciastem.
Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w temperaturze 180 C przez 50 minut.
Podawać z ulubionymi sosami.
Ja podałam z sosem pieczarkowo-serowym.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
4 komentarze
Jadłam to kiedyś - bardzo mi smakowało, zapisuję przepis, kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńPostnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.