I do tego ciasto z fasoli?
No to ja Wam powiem dwa razy tak.
Inspiracja jest Tutaj , a ja zamieniłam fasolę i dodałam rodzynki i wyszlo rewelacyjnie.
Polecam Wam takie szybkie ciasto na świąteczny stół.
Jest wilgotne i nie "rozdyma" nie nie nie, a do tego chrupiące migdały i prawie "zero" kalorii co w święta ma duuuuże znaczenie.
Zapraszam na pyszne ciasto do wypieku którego użyłam białej drobnej fasoli Lestello ale możecie użyć fasoli innego koloru i też będzie dobrze.
Składniki:
- ok. 200 g ugotowanej białej drobnej fasoli Lestello
-
6 łyżek mleka płynnego 2 %
3 jaja - szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki słupków migdałowych
garść rodzynek
Można użyć fasoli z puszki to wtedy będzie łatwiej i sprawniej.
Ugotowaną fasolę zmiksować z mlekiem na gładka masę.
Białka oddzielone wcześniej od żółtek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy do ubitych białek po łyżce cukier.
Żółtka ubijamy z puree z fasoli, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy pianę z białek z cukrem i delikatnie, juz nie mikserem mieszamy.
Na koniec dodajemy słupki migdałów i rodzynki.
Keksówkę taką małą smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut lub do "suchego" patyczka w temperaturze 180 C.
Smacznego.
8 komentarze
Te 2 kropki?
OdpowiedzUsuńTe dwie kropki o ile wiem o czym mówisz to jest przy zaznaczaniu składników a jednym z nich było zdjęcie fasoli, system tak zaznacza i choć próbowałam to jakoś obejść nie da się.
UsuńOt i 2 kropki.
Ojejku, to musi być pyszne ciasto. Bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że idę w niedzielę na imprezę. Upiekłabym.
Pozdrawiam:)
wow, wygląda ja keks.
OdpowiedzUsuńciekawe!:) sama kiedyś robiłam ciacho z fasolą, ale z puszki:D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i apetyczny wygląd ma to ciacho:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda:) ciekawe jak smakuje takie ciasto z fasolą
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z fasoli i potwierdzam jest pyszne i się nie starzeje:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.