Polecam również Wam i myślę że zauroczą Was tak jak mnie.
Marynowane jaja.
Składniki:
- 6 - 8 jaj
- 1 czerwona cebula
- 3 - 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3 - 4 ziarnka ziela angielskiego
Zalewa:
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie jaj:
- Jaja ugotować na twardo i delikatnie obrać aby nie uszkodzić jaj.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Do słoja włożyć ugotowane jaja, cebulę, wrzucić pieprz kolorowy oraz ziele i liść laurowy.
- Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia.
- Następnie zalać jaja w słoiku i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Zakręcić słój i wstawić do lodówki.
- Po 5-7 dniach będą gotowe a codziennie należy przemieszać w słoju aby równo się ubarwiły.
11 komentarze
Genialne! jeszcze czegoś takiego nie znałam. PDF-a już ściągnęłam i będę próbować. Miłego dnia
OdpowiedzUsuńTeż robię! Są pyszne!! http://www.acia1065.blogspot.com/2012/10/marynowane-jaja.html Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńAga,
OdpowiedzUsuńsą po prostu śliczne!
Tyle kolorów w Twojej marynacie.
Ja marynowałam jajka przepiórcze w occie jabłkowym.
Pozdrawiam Cię ciepło!
Mam na imie Dorota :-)
UsuńWidziałam w sklepie,ale sama nawet nie pomyślałam o ich zrobieniu:)Fajne:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńnieźle, czegoś takiego jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńteż się przymierzam do tych jajek :)
OdpowiedzUsuńDorotka, miło mi bardzo, że się na nie skusiłaś! już po 5 dniach ļędą dobre do zjedzenia;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję;)
nigdy nie marynowałam tak jajek, ciekawe jak smakują.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotkałam się z czymś takim :D
OdpowiedzUsuńChyba zaskocze wszystkich :D
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.