Ja piekłam go w garnku rzymskim ale oczywiście można go piec w naczyniu żaroodpornym i też będzie pyszny.
Składniki:
- tuszka z królika ok. 1 kg
- słodka papryka w proszku
- sól czarna cypryjska
- odrobina chilli
Dodatkowo potrzeba:
- 2-3 nieduże marchewki
- kawałek selera bulwiastego
- 1 pietruszka
- 1/4 główki niedużej kapusty białej
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 niedużego brokuła
- 400 ml kwaśnej śmietany 12 %
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- kilka owoców jałowca
- 2 łyżki suszu z pomidorów
- gałązka rozmarynu
Kapustę grubo szatkujemy i układamy na dnie garnka a na kapuście marchewkę pokrojoną w kawałki, pokrojone w paseczki pietruszkę i seler.
Wkładamy 3 ząbki czosnku, przyprawy a na warzywach układamy kawałki królika.
Na króliku układamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Nie użyłam tu ani grama dodatkowego tłuszczu ale jeśli będziecie robić królika w naczyniu żaroodpornym należy naczynie natłuścić aby warzywa się nie przypaliły, ewentualnie podlać szklanka bulionu wołowego.
Tak przygotowanego w garnku królika wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam w 180 C przez 1 godzinę.
Po godzinie odkryłam garnek i ułożyłam na ziemniakach różyczki brokuła i polałam śmietaną.
Zapiekałam jeszcze 20 minut.
Królik pieczony w garnku rzymskim jest soczysty a warzywa chrupiące bowiem uduszone w sosie własnym.
Smacznego.
Przepis autorski.
6 komentarze
mam podobny sposób na przyrządzanie królika:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam królika w zamrażarce i zastanawiałam się co z nim zrobić:zawsze robię w śmietanie ale tym razem wypróbuję Twój przepis:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa już przejadłam się królikami..kiedyś mąż miał swoją hodowlę...
OdpowiedzUsuńPyszne, delikatne mięsko, pycha przepis, robiłam niedawno królika w sosie musztardowym(,kuchnia lidla,), przepyszny:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam to danie, niestety garnek rzymski nie nadaje się (według mnie) na danie jednogarnkowe, królik był twardy mimo,że piekłam pół godziny dłużej, śmietana się zważyła i cały obiad był niesmaczny
OdpowiedzUsuńZrobiłam czyli kto? Moje zdanie na ten temat jest zgoła odmienne.
UsuńGarnek rzymski idealnie nadaje się na dania jednogarnkowe.
Śmietana ponieważ jest kwaśna musi się zważyć tworząc grudki serowe. Mój królik po tym czasie był idealny. Może Twój królik za długo traktowałaś temperaturą i był za suchy przez to twardy?
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.