Polecam serdecznie.
Wykorzystałam do zamarynowania mięsa czosnek niedźwiedzi Royal Brand oraz dynię suszoną którą kiedyś Wam przedstawiałam a w tej potrawie sprawdziła się znakomicie.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 500 g filetu z indyka
- 3 łyżki czosnku niedźwiedziego Royal Brand
- 50 ml różowego półwytrawnego wina
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonej dyni
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 suszone papryczki chilli
- 1 łyżka przyprawy do bigosu
- 1 łyżka bio papryki Royal Brand
- 10 pieczarek
- olej ryżowy Oleofarm do smażenia
Mięso indyka myjemy, suszymy i kroimy w dość dużą kostkę.
Mięso obtaczamy w czosnku niedźwiedzim i wkładamy do marynaty złożonej z oleju winogronowego, octu balsamicznego, wina różowego i dyni.
Zostawić na 12 godzin, czyli robimy to dzień wcześniej ale jeśli nie ma tyle czasu choc 1 godzinkę niech się marynuje.
Kapustę kroimy drobno i dusimy w bulionie.
Dodajemy do niej sos z marynaty.
Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na oleju ryżowym, wkładamy do kapusty.
Na tej samej patelni podsmażamy indyka na rumiano a następnie dodajemy do kapusty.
Dodajemy również bio paprykę oraz suszone papryczki chilli a także przyprawę do bigosu.
Gotujemy do miękkości indyka i kapusty.
Smacznego.
5 komentarze
smakowicie wygląda tylko smacznego życzyć.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Lubię ciekawostki. Indyka zastąpię kurczakiem. Nie jem indyczego mięsa. Chociaż wiem, że jest najzdrowsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
fajne połączenie,jakoś nigdy nie próbowałam indyka z kapustą
OdpowiedzUsuńTa proponowana przez Ciebie firma z przyprawami jest dostępna w sklepach? czy tylko w sieci? Dobre są od nich przyprawy?
OdpowiedzUsuńpozrawiam i zapraszam
Przyprawy sa rewelacyjne ale czy sa w sklepach ?nie wiem bo ja nigdzie nie widziałam.Na razie polecam sklep internetowy :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.