Długo nosiłam się z zamiarem napisania tego posta a to dlatego że nie było to moje popisowe danie natomiast jeśli lubicie curry to zróbcie prawidłowo i będziecie cieszyć się pysznym daniem.
Wykorzystałam tutaj przyprawę "Indyk w curry"Royal Brand.
Wszystko byłoby ok. gdyby nie to że trawa cytrynowa plątała się w zębach bo nie przecedziłam sosu.
O czym Wy zapomnieć nie możecie.
Winę zwalam trochę na producenta przyprawy bo robiłam wszystko wedle zaleceń na opakowaniu i o przecedzeniu sosu mowy nie było.
Ale człowiek zawsze się uczy i następnym razem zrobię jak trzeba.
Smak potrawy bardzo smakowity, jednak ta trawa cytrynowa niepotrzebnie chrzęściła w zębach.
Popatrzcie jak to zrobiłam.
Składniki:
Mieszankę Royal Brand wsypać do naczynia z wodą.
Po kilku minutach przełożyć ją na patelnię.
Teraz powinno być zagotować i przecedzić a ja tego nie zrobiłam.
Mięso indyka po porcjować na małe sznycelki które posypać czarna solą cypryjską.
Odstawić na 15 minut.
Na przecedzonej mieszance curry ułożyć indyka, patelnię przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut polewając mięso sosem.
Ryż ugotować al'dente.
Na talerzu układamy ryż a na nim mięso z indyka polane sosem curry.
Życzę smacznego i żadnych wpadek.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
5 komentarze
Wygląda wspaniale...
OdpowiedzUsuńuwielbiam curry! Jak dawno nie jedliśmy indyka, trzeba zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńKolorowo na talerzu-smacznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo wykwintne danie i zapewne bardzo smaczne:))chętnie bym takie przygotowała tylko nie wiem czy sobie poradzę:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) kiedyś robiłam takiego kurczaka w curry:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.