Robienie granoli to przyjemność i dla nosa i oka.
Do wyrobu granoli użyłam samych pyszności a także płatków jęczmiennych Lestello.
A zapomniałam jeszcze dodać że to nie tylko jest pyszne ale i bardzo zdrowe, dużo błonnika, mniam.
Zapraszam do zabawy w granolę.
- 250 g płatków jęczmiennych Lestello
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki suszonej dyni
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 50 g białego sezamu
- słoik dżemu z dyni
- 1 kwaśne jabłko
- 2 łyżki miodu
- 50 g ziaren słonecznika
Wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami.
Wszystko należy dobrze wymieszać.
Na blaszce z wyposażenia kuchenki układamy papier do pieczenia i rozkładamy naszą mieszankę na papierze równa warstwą.
Suszymy w 150 C przez ok. godzinę.
Co jakiś czas sprawdzamy aby nam sie nie przypaliła.
Smacznego.
6 komentarze
pycha!
OdpowiedzUsuńdomowa granola - to jest to ! zdrowa i pyszna ;D
OdpowiedzUsuńTez wcianam"na sucho"-uwielbiam taka,a potem kawka lyczek po lyczku...
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o czymś takim, więc trzeba będzie wykonać.
OdpowiedzUsuńPS. A czy można cukier trzcinowy zastąpić miodem?
Możesz zastąpić czym tylko dusza zapragnie.
Usuńjesli chodzi o granolę to może lepiej pasuje Ci nazwa musli-tez może być ale w musli jest więcej płatków.
Uwielbiam. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.