środa, 20 marca 2013

Granola na śniadanie?

Jadacie granolę na śniadanie? jadacie z jogurtem, mlekiem czy może tak jak ja na sucho? a jak już się "zapcham" to popijam kawą.
Robienie granoli to przyjemność i dla nosa i oka.
Do wyrobu granoli użyłam samych pyszności a także płatków jęczmiennych Lestello.
A zapomniałam jeszcze dodać że to nie tylko jest pyszne ale i bardzo zdrowe, dużo błonnika, mniam.
Zapraszam do zabawy w granolę.
              Składniki:
  • 250 g płatków jęczmiennych Lestello
 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonej dyni
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 50 g białego sezamu
  • słoik dżemu z dyni
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g ziaren słonecznika
  Jabłko wraz ze skórką ale bez pestek kroimy w drobna kostkę.
Wrzucamy do miski wraz z pozostałymi  składnikami.
Wszystko należy dobrze wymieszać.
Na blaszce z wyposażenia kuchenki układamy papier do pieczenia i rozkładamy nas mieszankę na papierze równa warstwą.
 Suszymy w 150 C przez ok. godzinę.
Co jakiś czas sprawdzamy aby nam sie nie przypaliła.
 Smacznego.  

6 komentarze

  1. domowa granola - to jest to ! zdrowa i pyszna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez wcianam"na sucho"-uwielbiam taka,a potem kawka lyczek po lyczku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz słyszę o czymś takim, więc trzeba będzie wykonać.
    PS. A czy można cukier trzcinowy zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić czym tylko dusza zapragnie.
      jesli chodzi o granolę to może lepiej pasuje Ci nazwa musli-tez może być ale w musli jest więcej płatków.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger