niedziela, 10 marca 2013

Filet z grenadiera na warzywach z zieloną soczewicą i sosem z kaparów

Po krótkiej przerwie jestem z powrotem.
Zapewniam panią Olę że jestem cała i zdrowa i zaraz coś podrzucę ciekawego. 
Przy okazji tego pysznego dania przetestowałam soczewicę zieloną jaką otrzymałam z Lestello a ponieważ  firma produkuje kasze, ryż i płatki najwyższej jakości soczewica nadała mojej potrawie subtelności i delikatności.
Zapraszam na pyszne danie.

              Składniki:
  • 2 nieduże filety z grenadiera 
  • 1 nieduża marchew
  • 1 cebula
  • nieduży por - biała część
  •  
  • 1/2 szklanki soczewicy zielonej Lestello
  • sok z cytryny
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
                  Na sos:
  • 1 łyżka solonych kaparów Royal Brand
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
Kapary wypłukać pod bieżącą wodą.
Składniki sosu wymieszać w shakerze lub słoiczku.
Filety z grenadiera posolić i posypać pieprzem i ugotować na parze.
Cebulę pokroić w pół plasterki, także białą część pora.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebule i pora.
Na patelnie wrzucamy soczewicę i podsmażamy a następnie  marchewkę pokrojona obieraczką w długie plastry i dalej podsmażamy.
Dodajemy na patelnię bulion i gotujemy ok.30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła.
Na talerzu układamy jarzynkę a na niej ugotowanego na parze grenadiera i skrapiamy go sokiem z cytryny a następnie polewamy sosem z kaparów.
Smacznego. 
  

5 komentarze

  1. takie rybki nie jadam jeszcze:) bardzo ciekawe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I całe szczęście, że jest Pani cała i zdrowa, bo już tęskniłam za nowymi przepisami:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będa nowe cały czas, po prostu mała przerwa techniczna :-)
      Dzięki wielkie :-)

      Usuń
  3. Grenadier to ciągle dla mnie jeszcze niezbadany smak. Propozycja dla mojej rodziny idealna, jako że córka nie jada mięsa. W takim posiłku daję Jej wszystko czego potrzebuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że jesteś uwielbiam do Ciebie zaglądać:)))zawsze coś pysznego u Ciebie:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger