Zapewniam panią Olę że jestem cała i zdrowa i zaraz coś podrzucę ciekawego.
Przy okazji tego pysznego dania przetestowałam soczewicę zieloną jaką otrzymałam z Lestello a ponieważ firma produkuje kasze, ryż i płatki najwyższej jakości soczewica nadała mojej potrawie subtelności i delikatności.
Zapraszam na pyszne danie.
Składniki:
- 2 nieduże filety z grenadiera
- 1 nieduża marchew
- 1 cebula
- nieduży por - biała część
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej Lestello
- sok z cytryny
- kilka różyczek brokuła
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka solonych kaparów Royal Brand
- 5 łyżek oliwy
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Składniki sosu wymieszać w shakerze lub słoiczku.
Filety z grenadiera posolić i posypać pieprzem i ugotować na parze.
Cebulę pokroić w pół plasterki, także białą część pora.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebule i pora.
Na patelnie wrzucamy soczewicę i podsmażamy a następnie marchewkę pokrojona obieraczką w długie plastry i dalej podsmażamy.
Dodajemy na patelnię bulion i gotujemy ok.30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła.
Na talerzu układamy jarzynkę a na niej ugotowanego na parze grenadiera i skrapiamy go sokiem z cytryny a następnie polewamy sosem z kaparów.
Smacznego.
5 komentarze
takie rybki nie jadam jeszcze:) bardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńI całe szczęście, że jest Pani cała i zdrowa, bo już tęskniłam za nowymi przepisami:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBęda nowe cały czas, po prostu mała przerwa techniczna :-)
UsuńDzięki wielkie :-)
Grenadier to ciągle dla mnie jeszcze niezbadany smak. Propozycja dla mojej rodziny idealna, jako że córka nie jada mięsa. W takim posiłku daję Jej wszystko czego potrzebuje...
OdpowiedzUsuńCieszę się że jesteś uwielbiam do Ciebie zaglądać:)))zawsze coś pysznego u Ciebie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.