Chleb robiłam w automacie, jest bardzo wilgotny i pyszny.
Składniki:
- 320 ml letniej wody
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki cukru
- 220 g mąki pszennej
- 330 mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żołędziowej
- 1 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
Ustawiamy program na chleb pełnoziarnisty oraz na chrupiącą skórkę.
W moim Moulinexie jest to program nr.3
Ziarna dodajemy jak maszyna zasygnalizuje żeby dodawać dodatki.
Polecam serdecznie.
Chleb można również zrobić tradycyjna metodą i wówczas zarabiamy ciasto i czekamy aż podwoi swoja objętość a następnie pieczemy ok. godziny w 190 C.
Smacznego.
1 komentarze
fajny pomysł, nie jadłam czegoś takiego jeszcze:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.