czwartek, 14 marca 2013

Chleb pszenno jaglany

Kolejny mój eksperyment z mąkami przy wypieku chleba udany i dlatego dzielę się przepisem z Wami.
Poczujcie ten smak i aromat domowego chleba.
Jeśli ktoś nie wie jak zrobić domowy zakwas to zapraszam TUTAJ.

               Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 3 szklanki letniej wody
  • mak do posypania
  • biały sezam do posypania

  Z podanych składników zarobić ciasto, będzie dość luźne.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Proces ten w zależności od miejsca gdzie stoi miska będzie trwał od 3 do 4 godzin.
W między czasie przygotować dwie foremki keksowe, wysmarować je masłem a następnie obsypać mąką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i ponownie przykrywamy i czekamy aż ciasto urośnie a trwa to ok. 2 godzin.
Wyrośnięte chlebki smarujemy wodą i posypujemy makiem i sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 50 minut.
Upieczone chlebki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
   Smacznego.

4 komentarze

  1. Wspaniały przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygląda, z kaszą jaglaną to ja jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W mojej wsi dawniej mówione że najlepsza gospodyni to ta która dobry chleb piecze:))))Ty na pewno byś nią została:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mam smaka teraz na domowy chlebek .... musze odhibernowac mój zakwas ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger