Poczujcie ten smak i aromat domowego chleba.
Jeśli ktoś nie wie jak zrobić domowy zakwas to zapraszam TUTAJ.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 3 szklanki letniej wody
- mak do posypania
- biały sezam do posypania
Z podanych składników zarobić ciasto, będzie dość luźne.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Proces ten w zależności od miejsca gdzie stoi miska będzie trwał od 3 do 4 godzin.
W między czasie przygotować dwie foremki keksowe, wysmarować je masłem a następnie obsypać mąką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i ponownie przykrywamy i czekamy aż ciasto urośnie a trwa to ok. 2 godzin.
Wyrośnięte chlebki smarujemy wodą i posypujemy makiem i sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 50 minut.
Upieczone chlebki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
Smacznego.
4 komentarze
Wspaniały przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, z kaszą jaglaną to ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńW mojej wsi dawniej mówione że najlepsza gospodyni to ta która dobry chleb piecze:))))Ty na pewno byś nią została:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńAle mam smaka teraz na domowy chlebek .... musze odhibernowac mój zakwas ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.