Zapraszam serdecznie.
Do pieczenia bułeczek użyłam czosnku niedźwiedziego Royal Brand.
Pachniało w całym domu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli czarnej cypryjskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/3 szklanki chłodnej wody
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
- 1 łyżka bio papryki Royal Brand
- 15 g drożdży świeżych
- biały mak do posypania
- oliwa do smarowania blachy
Mieszamy ok. pół minuty, więcej nie trzeba.
Ciasto jest klejące i gęste.
Miskę przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin ale nie dłużej niż 18 godzin bo drożdże przestaną pracować.
Ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Najlepiej je więc zostawić na noc.
Rano ciasto lekko podsypujemy mąką lub otrębami aby odkleiło się od brzegów miski i boki ciasta składamy do środka i przekładamy złożeniem do dołu.
Posypujemy wierzch mąką lub otrębami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Ciasto znowu podwoi swoją objętość.
W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 220 - 250 C.
Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 8 porcji - nie muszą być równe .
Formę najlepiej taką z wyposażenia piekarnika smarujemy oliwą i teraz bierzemy pierwszą porcję ciasta i formujemy kształt bułeczki.
Tak samo postępujemy z każdą porcją ciasta.
Każdą bułkę smarujemy po wierzchu delikatnie oliwą i obsypujemy białym makiem.
Pieczemy 20-25 minut w bardzo gorącym piekarniku 220-250 C.
Bułki ładnie się przyrumienią.
Smacznego.
2 komentarze
fajne bułeczki, takich nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńale pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.