poniedziałek, 25 marca 2013

Aromatyczne śledzie

Propozycje zrobienia tych śledzi dostałam już dawno od znajomej FB Rosy.
Rosa zachwalała śledzie a ja je w końcu wypróbowałam.
Śledzie są aromatyczne i jeszcze można je zrobić aby na świątecznym stole królowały.

                 Zalewa octowa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 cebula w pół plasterkach
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarnka pieprzu
  • 6 płatów śledziowych
Śledzie moczymy ok. 2 godzin w wodzie.
Składniki zalewy wlewamy do garnka i gotujemy jakieś 1-2 minuty.
Do przestudzonej zalewy wkładamy całe płaty śledzi i przekładamy do zamykanego pojemnika, wkładamy do lodówki na 3 dni.
Po trzech dniach wyjmujemy śledzie z zalewy i kroimy dowolnie jak kto lubi.
                      Dodatkowo:
  • 4 cebule
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w pół plasterki cebulę i trzeba ją zeszklić.
Następnie dodajemy  koncentrat i keczup oraz sól i pieprz.
Chwilę razem smażymy i studzimy.
Do przestudzonego sosu dodajemy  pokrojone śledzie.
Przekładamy ponownie do pojemnika i na dzień do lodówki.
 Smacznego. 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger