Rosa zachwalała śledzie a ja je w końcu wypróbowałam.
Śledzie są aromatyczne i jeszcze można je zrobić aby na świątecznym stole królowały.
Zalewa octowa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 cebula w pół plasterkach
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 ziarnka pieprzu
- 6 płatów śledziowych
Składniki zalewy wlewamy do garnka i gotujemy jakieś 1-2 minuty.
Do przestudzonej zalewy wkładamy całe płaty śledzi i przekładamy do zamykanego pojemnika, wkładamy do lodówki na 3 dni.
Po trzech dniach wyjmujemy śledzie z zalewy i kroimy dowolnie jak kto lubi.
Dodatkowo:
- 4 cebule
- 2-3 łyżki keczupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Następnie dodajemy koncentrat i keczup oraz sól i pieprz.
Chwilę razem smażymy i studzimy.
Do przestudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie.
Przekładamy ponownie do pojemnika i na dzień do lodówki.
Smacznego.
2 komentarze
Przepis mi się podoba, chyba wypróbuje na święta:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńproste is smaczne:) świetne:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.