W oryginale robione są z ciecierzycy albo bobu, jednak te z grochu też są przepyszne.
Polecam.
Falafel czyli arabskie placki.
Składniki:
- 250 g grochu
- 4-5 cebulek dymek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Groch opłukać, zalać wodą i moczyć 8 godzin.
- Odcedzić, zalać 1/2 szklanki wody i ugotować do miękkości, uważając aby groch się nie przypalił.
- Następnie groch zmiksować.
- Groch powinien mieć konsystencję suchego puree.
- Posiekane kolendrę i natkę pietruszki wymieszać z grochem.
- Dodać posiekany czosnek i zielone końce cebulek, a następnie kminek, sól, pieprz oraz sodę.
- Dobrze ugnieść.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny do wyschnięcia.
- Lekko zmoczyć ręce w zimnej wodzie.
- Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
- Smażyć falafel w dużej ilości oleju z obydwu stron na rumiano.
7 komentarze
Uwielbiam falafele.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne z bułką i różnymi dodatkami ogórkiem, cebulką, rzodkiewką...
Wypróbuję Twoje, z grochu...
Zastanawiam się dlaczego stosujesz do nich niezdrową dla żołądka sodę oczyszczoną?
Czy w tej potrawie jest niezbędna?
Serdecznie pozdrawiam:)
ciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNie chce sie wymadrzac, ale nie rozumiem, czemu w przepisach na te potrawe zamiast kuminu rzymskiego, przewaznie pojawia sie kminek. To sa dwie zupelnie rozne przyprawy. Kminek w krajach arabskich nie jest czesto stosowany, za to kumin to juz inna bajka :)Osobiscie najbardziej lubie falafel z ciecierzycy
OdpowiedzUsuńWiesz co nie wiem czemu, ja znalazłam przepis gdzieś w necie i tam właśnie był kminek.
UsuńNie jadłam nigdy falafel smażonego przez specjalistę więc nawet nie mam porównania.
Mnie moje bardzo smakowały i tyle ale dziękuję za wszystkie cenne rady Bernadeto :-)
Dodam jeszcze, ze super smakuje z chlebem pita i np tzatzikami :)
OdpowiedzUsuńKmin, nie kminek. Cała kuchnia arabska, indyjska czy nawet meksykańska stoi kminem rzymskim. Różnica w smaku jest kolosalna! Z kminem rzymskim aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńWiem czym różni się kmin od kminku a w tym przypadku i według mojego smaku użyłam kminek.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.