Uwielbiam eksperymentować w kuchni.
Wy też czy raczej wolicie tradycyjne dania?
Zupa pomidorowa z pieczarkami.
Składniki:
Przepis własny.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera bulwiastego
- 1500 ml bulionu drobiowego
- mała cebula
- 10 pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny
- kilka listków lubczyku
- 1 szklanka ryżu suchego
- przyprawa typu jarzynka bez konserwantów
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki sosu tabasco
Przygotowanie zupy:
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na małe kawałki i zalewamy bulionem.
- Gotujemy do miękkości.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, natępnie na patelnię dodajemy pieczarki i także je podsmażamy.
- Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier.
- Chwilę razem smażymy.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy razem jeszcze10 minut, dodając jeszcze listki lubczyku.
- Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i hartując śmietanę gorącą zupą wlewamy ją do garnka.
- Jeszcze raz należy zagotować zupę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ryż ugotować na sypko i podawać razem z zupą.
Przepis własny.
5 komentarze
Dobrze, że dzisiaj nie gotowałam pomidorowej.
OdpowiedzUsuńMiałam taki zamiar. Zrobię ją w przyszłym tygodniu!
Dorotko, zapomnieliśmy o szynce wg twojego przepisu. Wisi w spiżarce. Wypróbujemy w wtorek.
Pozdrawiam:)
brzmi smakowicie, ja tez bardzo lubię ekperymentować w kuchni
OdpowiedzUsuńneeej! zwykła pomidorowa zdecydowanie bez grzybów :) ale ...może ciekawie smakować bo sos pomidorowy z pieczarkami jest genialny!
OdpowiedzUsuńlubię sprawdzone przepisy ale od czasu do czasu staram się coś nowego upichcić:)
OdpowiedzUsuńPołączyłaś dwie ulubione zupy,pomidorową i grzybową:)))świetnie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.