Sałatka jest dla smakoszy pysznym daniem obiadowym.
Kolorowa, pachnąca oraz sycąca.
Zapraszam.
Składniki:
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 50 g groszku zielonego mini
- 1 czerwona papryka
- 100 g zielonych oliwek nadzianych sardelą
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- pieprz
- sól
W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody i wrzucić do niej wypłukany ryż.
Gotować do miękkości ok. 15 minut.
Odcedzamy ryż i płuczemy na sicie zimną wodą.
Pozostawiamy do odcieknięcia.
Odcedzony ryż, groszek przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone oliwki oraz kapary, oliwę i sok z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i schładzamy.
Podać można z bagietką lub świeżą bułką.
Smacznego.
2 komentarze
Moje smaki,fajna salatka!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie i kolorowo wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.