wtorek, 26 lutego 2013

Śródziemnomorska sałatka ryżowa

Inspiracją do tej sałatki był Robert Makłowicz.
Sałatka jest dla smakoszy pysznym daniem obiadowym.
Kolorowa, pachnąca oraz sycąca.
Zapraszam.

                     Składniki:
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 50 g groszku zielonego mini
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g zielonych oliwek nadzianych sardelą
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól
Ryz należy wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
W garnku zagotować dużą ilość osolonej  wody i wrzucić do niej wypłukany ryż.
Gotować do miękkości ok. 15 minut.
Odcedzamy ryż i płuczemy na sicie zimną wodą.
Pozostawiamy do odcieknięcia. 
Odcedzony ryż, groszek przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone oliwki oraz kapary, oliwę i sok z cytryny.  
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i schładzamy.
Podać można z bagietką lub świeżą bułką.  
 Smacznego.   

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger