Bardzo sycącą i znakomitą na ostatnie dni zimy.
Jest pachnąca i bardzo pożywna.
Składniki:
- 250 g dużej grubej białej fasoli
- 200 g groszku konserwowego
- 1 czerwona cebula
- słoik 0,75 l papryki marynowanej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej Royal Brand
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
Rano należy przepłukać ją na sicie i ponownie zalać zimną wodą, posolić i ugotować al'dente.
Następnie fasolę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Groszek konserwowy także osączyć na sicie.
Paprykę marynowaną pokroić w dużą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miseczki, mieszamy, polewamy sosem i znowu mieszamy.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.
3 komentarze
pożywna i zdrowa!! uwielbiam fasolę i groszek!!
OdpowiedzUsuńRE: póki jest śnieg to zimę uwielbiam, ponieważ mam co robić z dziećmi na dworze, nim przyjdzie wiosna czekają nas pewnie jeszcze deszcze i wiatry ;/ wiec cieszę się póki co śniegiem :))
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki. Wypróbuję z fasolą Jasiek ale groszek konserwowy zastąpię kukurydzą. Groszek ma jakieś konserwanty które mi nie służą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.