Masa jest jak na gotowce mało słodka i bez zbędnych dodatków.
Rogaliki można zrobić z marmoladą, serem lub z jabłkiem albo tak jak ja z masą makową.
Na tłusty czwartek jak znalazł.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 serek homogenizowany - 150 g
- kilka kropli zaprawy waniliowej
- 250 g margaryny
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masa makowa
Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką na 0,5 centymetrowy placek i pokroić na kwadraty o boku 7 centymetrów.
Na każdym kwadracie ułożyć łyżkę masy makowej i po przekątnej zwinąć w ruloniki nadając im kształt rogali.
Piec w temperaturze 190 C przez 20 - 30 minut.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Smacznego.
1 komentarze
Znam tę masę i lubię - to, że jest mało słodka jest zdecydowanie jej atutem. :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.