poniedziałek, 4 lutego 2013

Rogaliki z makiem

Przy robieniu tych rogali wykorzystałam resztę masy makowej Helio którą dostałam jako nagrodę.
Masa jest jak na gotowce mało słodka i bez zbędnych dodatków.
Rogaliki można zrobić z marmoladą, serem lub z jabłkiem albo tak jak ja z masą makową. 
Na tłusty czwartek jak znalazł.
         Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany - 150 g
  • kilka kropli zaprawy waniliowej
  • 250 g margaryny
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masa makowa
Z podanych składników czyli przesianej mąki, posiekanej margaryny i serka zagnieść szybko ciasto i zawinąć w folię.
Ciasto włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką na 0,5 centymetrowy placek i pokroić na kwadraty o boku 7 centymetrów.
Na każdym kwadracie ułożyć łyżkę masy makowej i po przekątnej zwinąć w ruloniki nadając im kształt rogali.
Piec w temperaturze 190 C przez 20 - 30 minut.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  Smacznego.

1 komentarze

  1. Znam tę masę i lubię - to, że jest mało słodka jest zdecydowanie jej atutem. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger