Pracy nie dużo a efekt, aż mi slinka cieknie jak piszę.
Muszę powtórzyć, tylko że nie mam już podgrzybków mrożonych ale może pieczarki też się tu sprawdzą?
Poczaruje i zobaczymy.
Inspiracją było risotto z prawdziwkami Ewy Wachowicz, oczywiście zrobiłam po swojemu ale jak zobaczyłam jak Ewa gotuje to taka mnie ochota naszła.
Ktoś używa przepisów Ewy?
Risotto z grzybami
Składniki:
- 2 szklanki ryżu arborio lub innego specjalnego do risotto
- 200 g mrożonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu grzybowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 100 g sera typu parmezan
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- masło
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy po czym dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do momentu aż cebula zmięknie.
Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy aż ryż będzie szklisty.
Następnie na patelnię wlewamy wino i gotujemy na maleńkim ogniu do chwili aż ryż wchłonie wino.
Gdy całe wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy na patelnię szklankę gorącego bulionu aby temperatura na patelni nie spadła.
Gdy ryż wchłonie bulion znowu wlewamy bulion i tak do momentu aż ryż będzie al'dente i cały bulion będzie wlany.
Wlewając goracy bulion ciągle mieszamy aby utrzymać odpowiednią temperaturę na patelni.
Na drugiej patelni na maśle podsmażamy podgrzybki.
Dodajemy do nich sól, pieprz oraz posiekany tymianek i rozmaryn.
Do ugotowanego ryżu dodajemy podgrzybki, ser starty oraz 1 łyżkę masła.
Całość należy wymieszać i przykryć pokrywką na 2-3 minuty.
Posypać posiekana natka pietruszki i jeszcze raz wymieszać.
Smacznego.
Przepis dodaje do Akcji na Mikserze.
3 komentarze
Oj pyszne pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRobiłam z pieczarkami, jest świetne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Smaczne danie! Z grzybami jeszcze nie robilam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.