Użyłam do placków opieniek mrożonych ale równie dobrze można użyć innych grzybów leśnych czy pieczarek.
Zapraszam na placki.
Placki ziemniaczane z opieńkami zapiekane z serem.
Składniki na placki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 cm białej części pora
- 5 łyżek mąki
- 1 jajo
- sól
Pora kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy jajo oraz sól i mąkę i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta smażymy 4 placki średnicy ok. 20 cm.
Farsz grzybowy:
- 200 g opieniek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka rozmarynu
- sól
- pieprz
- ser typu parmezan - u mnie dojrzały koryciński
Opieńki należy obgotować w osolonej wodzie i osączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać masło i olej i podsmażyć na nich opieńki.
Dodać posiekany rozmaryn, wymieszać.
Na dwa placki nakładamy farsz grzybowy, przykrywamy drugim plackiem i obsypujemy placek serem.
Placki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut aby ser ładnie się rozpuścił.
Smacznego.
Przepis własny.
10 komentarze
Pysznie wyglada.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie cudo, bo uwielbiam placki ziemniaczane pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńpyszne!! ale mi narobiłaś smaku na placki :)))
OdpowiedzUsuńsmakowita rozpusta:D
OdpowiedzUsuńNiby takie banalne placki, a tyle z tego uciechy. Moja babcia (w tym roku mija jej 125 rocznica urodzin piekła placki bezpośrednio na blasze starego kuchennego pieca i te były najsmaczniejsze!
OdpowiedzUsuńściskam
smakowity pomysł
OdpowiedzUsuńDobre stare placki ziemiaczane :)
OdpowiedzUsuńDanie przepyszne,wszystkie moje ulubione składniki:)))bardzo dziękuję za przemiły komentarz pod ostatnim postem,boję się tylko że w realnym świecie jestem mniej miła:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmmm placki ziemniaczane, przypomina sie dzieciństwo.
OdpowiedzUsuńaż żałuję, że nie zrobiłam żadnych zapasów opieniek :(
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.