W paczce było 5 dodatkowych produktów:
korzeń lukrecji
karob czyli mączka chleba świętojańskiego
pakora masala
parantha masala
herbata z wiśniami w rumie
Klikając w nazwę przyprawy zobaczycie co z nimi zrobiłam.
Dziś przedstawię Wam ostatni przepis z testowania czyli Parantha - inaczej indyjski chlebek z nadzieniem i przyprawą parantha masala.
Polecam wszelakie przyprawy i herbatki od Skworcu bo są świeże, aromatyczne, pakowane dodatkowo w torebki strumieniowe aby nie wietrzały.
Brak kolorowego opakowania obniża znacznie cenę produktu.
Teraz już przepis na chlebek, jest pyszny i polecam serdecznie.
Składniki ciasta:
- 1 i 1/2 szklanki pszennej razowej mąki
- 1/2 szklanki białej mąki
- 5 łyżek masła
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 brokuła
- 50 g sera typy parmezan
- sól do smaku
- 1,5 łyżeczki przyprawy Parantha masala - Skworcu
- jogurt naturalny
- sól
- czerwona słodka papryka
- dużo różnych świeżych i posiekanych ziół - rozmaryn, oregano, bazylia
Do rozgniecionego i ostudzonego brokuła dodajemy przyprawy oraz starty ser i razem mieszamy na papkę.
Mąką razową przesiać do miski, dodać pół łyżeczki soli i stopniowo dolewać 150 ml ciepłej wody, zagnieść miękkie i wilgotne ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiać 5 minut, w razie potrzeby dosypywać białej mąki.
Gdy ciasto będzie gładkie, jędrne i nie będzie kleiło się do rąk, owinąć je wilgotną ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Masło rozpuścić w rondelku.
Ponownie wyrobić ciasto i uformować z niego wałek który pokroić na kawałki tak jak na kopytka.
Każdy kawałek lekko rozwałkować, nałożyć na niego łyżkę farszu, posmarować brzegi rozpuszczonym masłem i przykryć drugim krążkiem.
Zlepić brzegi i rozwałkować ponownie na placuszki ok. 20 cm średnicy.
Posmarować masłem.
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 C przez 40 minut.
Składniki sosu dobrze wymieszać i schłodzić.
Chlebki podajemy jeszcze ciepłe z sosem jogurtowym.
Bardzo pyszne i dietetyczne danie.
Smacznego.
5 komentarze
Lubie takie fajne jedzonko!Pychotka:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na obiad:) te produkty jak dla mnie to bardzo egzotyczne zwłaszcza korzeń lukrecji:)
OdpowiedzUsuńDla ścisłości - paratha masala to przyprawa używana do doprawiania nadzienia w parathach. Nazwa dania to po prostu paratha (z jakimś nadzieniem). Co nie zmienia faktu, że na pewno jest pyszne - pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki kimek, wgryzałam sie w temat niezbyt ściśle chyba i juz poprawiam:-)
UsuńU Ciebie zawsze pysznie i z pomysłem a ja to nawet o niektórych przyprawach nie słyszałam:))))Pozdrawiam serdecznie i miłej soboty życzę
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.