piątek, 1 lutego 2013

Parantha czyli indyjski chlebek z nadzieniem

Jakiś czas temu przy zakupach w sklepie  Skworcu dostałam do przetestowania także produkty z firmy.
W paczce było 5 dodatkowych produktów:
korzeń lukrecji
karob czyli mączka chleba świętojańskiego
pakora masala
parantha masala
herbata z wiśniami w rumie
Klikając w nazwę przyprawy zobaczycie co z nimi zrobiłam.
Dziś przedstawię Wam ostatni przepis z testowania czyli Parantha  - inaczej indyjski chlebek z nadzieniem i przyprawą parantha masala.
Polecam wszelakie przyprawy i herbatki od Skworcu bo są świeże, aromatyczne, pakowane dodatkowo w torebki strumieniowe aby nie wietrzały.
Brak kolorowego opakowania obniża znacznie cenę produktu.
Teraz już przepis na chlebek, jest pyszny i polecam serdecznie.

             Składniki ciasta:
  • 1 i 1/2 szklanki pszennej razowej mąki
  • 1/2 szklanki białej mąki
  • 5 łyżek masła
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
          Składniki nadzienia:
  • 1/2 brokuła
  • 50 g sera typy parmezan
  • sól do smaku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Parantha masala - Skworcu
          Składniki sosu:
  • jogurt naturalny
  • sól
  • czerwona słodka papryka
  • dużo różnych świeżych i posiekanych ziół - rozmaryn, oregano, bazylia
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze tak aby był miękki i można go było rozgnieść widelcem.
Do rozgniecionego i ostudzonego brokuła dodajemy przyprawy  oraz starty ser i razem mieszamy na papkę.
Mąką razową przesiać do miski, dodać pół łyżeczki soli i stopniowo dole­wać 150 ml ciepłej wody, zagnieść miękkie i wilgotne ciasto. Następnie przeło­żyć na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiać 5 minut, w razie potrzeby do­sypywać białej mąki. 
Gdy ciasto będzie gładkie, jędrne i nie będzie kleiło się do rąk, owinąć je wilgotną ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. Masło rozpuścić w rondelku.
Ponownie wyrobić ciasto i  uformować z niego wałek który pokroić na kawałki tak jak na kopytka.
Każdy kawałek lekko rozwałkować, nałożyć na niego łyżkę farszu, posmarować brzegi rozpuszczonym masłem i przykryć drugim krążkiem. 
Zlepić brzegi i rozwałkować ponownie na placuszki ok. 20 cm średnicy.
Posmarować masłem. 
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 C przez 40 minut.
Składniki sosu dobrze wymieszać i schłodzić.
 Chlebki podajemy jeszcze ciepłe z sosem jogurtowym.
Bardzo pyszne i dietetyczne danie.
Smacznego.

5 komentarze

  1. Lubie takie fajne jedzonko!Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł na obiad:) te produkty jak dla mnie to bardzo egzotyczne zwłaszcza korzeń lukrecji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla ścisłości - paratha masala to przyprawa używana do doprawiania nadzienia w parathach. Nazwa dania to po prostu paratha (z jakimś nadzieniem). Co nie zmienia faktu, że na pewno jest pyszne - pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kimek, wgryzałam sie w temat niezbyt ściśle chyba i juz poprawiam:-)

      Usuń
  4. U Ciebie zawsze pysznie i z pomysłem a ja to nawet o niektórych przyprawach nie słyszałam:))))Pozdrawiam serdecznie i miłej soboty życzę

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger