Lubicie, robicie?
Składniki na ciasto:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
Jeśli ciasto będzie za gęste - mąka wchłania wodę - należy dodać odrobinę wody i jeszcze raz wymieszać.
Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
Składniki farszu:
- 1/2 główki białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Posiekaną cebulę usmażyć na złoty kolor na oleju a następnie dodać do niej poszatkowaną kapustę i chwilę razem smażyć.
Zalać bulionem i gotować aby kapusta zmiękła.
Pieczarki także podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do kapusty.
Gotować aby smaki się dobrze połączyły.
Posolić i dodać pieprzu.
Wystudzić.
Dodatkowo potrzeba:
- 1 jajo
- bułka tarta
- 1 łyżka mleka
Naleśniki maczać w roztrzepanym z mlekiem jaju, panierować w bułce tartej i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Smacznego.
3 komentarze
W tym tygodniu mam zaplanowane na obiad krokiety z barszczem.
OdpowiedzUsuńKrokiety zrobię wg. Twojego przepisu.
Przesyłam pozdrowienia:)
Uwielbiam :) Juz tak dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuńbardzo lubię krokiety do barszczyku:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.