niedziela, 3 lutego 2013

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Wspaniałe do barszczyków wszelakich lub  jako samodzielne danie na śniadanie, obiad czy kolcję.
Lubicie, robicie?

             Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
Wszystkie składniki ciasta wymieszać - ciasto ma być lejące i odstawić do "odpoczynku" na minimum 30 minut.
Jeśli ciasto będzie za gęste - mąka wchłania wodę - należy dodać odrobinę wody i jeszcze raz wymieszać.
Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
             Składniki farszu:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól 
  • pieprz  
  • 1 łyżka oleju 
Kapustę drobno poszatkować a pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę.
 Posiekaną cebulę usmażyć na złoty kolor na oleju a następnie dodać do niej poszatkowaną kapustę i chwilę razem smażyć.
Zalać bulionem i gotować aby kapusta zmiękła.
Pieczarki także podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do kapusty.
Gotować aby smaki się dobrze połączyły.
Posolić i dodać pieprzu.
Wystudzić.
                Dodatkowo potrzeba:
  • 1 jajo
  • bułka tarta 
  • 1 łyżka mleka
Na każdym naleśniku układamy łyżkę lub dwie farszu  i zwijamy  naleśniki w krokiety - najpierw boki naleśnika do środka a potem w rulon.
Naleśniki maczać w roztrzepanym z mlekiem jaju, panierować w bułce tartej i  obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Smacznego. 

3 komentarze

  1. W tym tygodniu mam zaplanowane na obiad krokiety z barszczem.
    Krokiety zrobię wg. Twojego przepisu.
    Przesyłam pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Juz tak dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię krokiety do barszczyku:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger