My uwielbiamy takie kotlety a Wy się przekonajcie że warto robiąc je na najbliższy obiadek.
Zapraszam na :
Kotlety z karczku na warzywach
Składniki:
- 4 duże kotlety z karczku
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 50 ml różowego wina półsłodkiego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 pomidor
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 cukinii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- roszponka
Wino wymieszać z przyprawą do grilla i zanurzyć w nim kotlety.
Odstawić na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
Paprykę oraz cukinię obieramy i kroimy w paski.
Czosnek siekamy a pomidora i szalotkę kroimy w kostkę.
Kotlety wyjmujemy z marynaty, osuszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron na rumiano i zdejmujemy z patelni.
Na patelni rumienimy szalotkę i wkładamy posiekany czosnek a nastę pnie podsmażamy papryki i cukinię.
Na koniec dodajemy pomidora i wlewamy płyn z marynaty.
Smażymy aby wino odparowało.
Na warzywach układamy usmażone kotlety i dusimy jeszcze 5 minut.
Na talerzu rozkładamy umytą roszponkę, układamy na niej kotlety i polewamy sosem warzywnym oraz warzywami.
Smacznego.
7 komentarze
o takie obiadki to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda naprawdę baaardzo smacznie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, długo szukałam czegoś co urozmaici zwykły kotlet, a tu proszę taka niespodzianka.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje!
pozdrawiam
no i znowu zgłodniałam :)) wygląda wspaniale ..
OdpowiedzUsuńOj Dorotko Ty to wodzisz na pokuszenie:)))Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę
OdpowiedzUsuńFajne danie,ale ja bym warzywa podala surowe,no coz,takie wole;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Lubię kotlety z karczku.
OdpowiedzUsuńSą soczyste a dodatki świetnie do nich pasują.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.