Gotowałam zawsze kapuśniak i już a teraz będzie kwaśnica.
Wyszła pyszna, pożywna i z ogromna ilością witaminy "C".
Składniki:
- 1000 g kiszonej kapusty dobrze jak jest dość kwaśna
- 500 g surowych wędzonych żeberek
- 100 g suszonych grzybów - dałam podgrzybki
- 3 - 4 plastry dość grube wędzonego boczku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku mielonego
- 2 - 3 ząbki czosnku utarte z solą
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 średnie ziemniaki
Przygotowanie zupy:
- Grzyby namoczyć na noc dzień wcześniej.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w odrobinie wody.
- Do garnka wkładamy posiekana kapustę oraz pokrojony w kostkę wędzony boczek a także pokrojone na mniejsze kawałki żeberka.
- Dodajemy również posiekane grzyby, ziele, liść laurowy oraz pieprz i sól.
- Dodajemy również czosnek roztarty z odrobina soli oraz kminek.
- Gotujemy do miękkości - ja użyłam szybkowaru więc trwało to dość szybko - jakieś 20 minut od momentu osiągnięcia przez szybkowar najwyższego ciśnienia.
- W przypadku gotowania normalnego trwa to ok.1,5 godziny.
- Na koniec dodać ugotowane ziemniaki.
- Zamieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Przepis kuchni regionalnej.
5 komentarze
pysznie wygląda, taka rozgrzewająca i sycąca zupa na pewno się przyda:D
OdpowiedzUsuńkwaśnice bardzo lubię,wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńOj pyszna,pyszna:bardzo lubię kapuśniaki i kwaśnicę:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzy gotowaniu to niema tam witaminy C.
OdpowiedzUsuńFajnie że zajrzałeś i sie nie przedstawiłeś.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.