Piekłam je już dawno ale dopiero teraz dzielę się z Wami pomysłem bo przecież nie muszą być święta aby je upiec.
Tłusty czwartek czy ostatki też są dobrym pretekstem.
Autorem tego przepisu jest Teo Vafidis.
Po skropieniu ciastek wodą różaną pachnie w całym domu.
Woda różana do zrobienia w domu.
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml koniaku
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g drobno posiekanych migdałów
- 1 czubata szklanka mąki
- cukier puder do posypania ciastek
- mąka do podsypywania ciasta
- woda różana ok. 200 ml do skropienia ciastek
Miękkie masło ucieramy na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle
ubijając) 5 łyżek cukru pudru, 1 żółtko, 50 ml koniaku, posiekane
migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Całą masę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji podsypując jak trzeba mąką.
Blat
obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka
na dowolny kształt, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka Kurabiedes pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku
przez ok. 20 min.
Po upieczeniu ( jeszcze gorące) posypujemy obficie cukrem pudrem i skrapiamy wodą różaną.Podczas studzenia i parowania zapach unosi się w całym domu.
Ciastka po ostudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
5 komentarze
fajne małe ciasteczka do kawy:) jeśli smakują tak jak wyglądają to biorę wszystkie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam. Pyszne!
OdpowiedzUsuńJak dlugo mozna je przechowywac w puszce lub sloiku po upieczeniu??
OdpowiedzUsuńMyślę że długo ale u mnie długo nie poleżą więc dokładnie Ci nie odpowiem, próbuj.
UsuńJeśli chcesz na święta to spokojnie tydzień wcześniej piecz a one w słoju staną się jeszcze bardziej kruche.
Jak dlugo mozna przechowywac ciastka po upieczeniu??
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.