piątek, 15 lutego 2013

Galaretki w cukrze różanym

Jakiś czas temu w Biedronce pojawiły się silikonowe foremki do czekoladek lub kostek lodu.
Wtedy na FB całe rzesze ludzi polecali sobie te foremki i ja też sobie je kupiłam.
Oto jeden z pomysłów na wykorzystanie foremek.
Przy okazji przetestowałam herbatkę podlaską Dary Natury "Ekologiczny Ogród".
Herbata pyszna, zdrowa, kolorowa i bardzo aromatyczna , stąd galaretki wyszły przepyszne.

                   Składniki:
  • 2 łyżki herbaty podlaskiej Dary Natury "Ekologiczny Ogród"
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • foremki do czekoladek
  • cukier puder różany

Herbatę zalać gotującą wodą , osłodzić i przykryć na 15 minut.
Potem herbatę przecedzić i namoczyć w niej żelatynę.
Jeśli trzeba podgrzac nieznacznie aby żelatyna się rozpuściła. 
Pozostawić do  przestygnięcia a następnie wlać do foremek.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę a następnie na godzinę do zamrażarki wtedy łatwo galaretki wypchnąć z foremek.
Jeszcze zmrożone obtaczamy w cukrze pudrze różanym albo zwykłym.
Układamy na talerzu a galaretki jak rozmrażają się cudnie wchłoną cały puder. 

Zdrowa i pyszna przekąska a herbata tutaj każda owocowa ma rację bytu.
Smacznego. 

6 komentarze

  1. Dziękuję za zgłoszenie do konkursu :)
    Pozdrawiam
    Weronika

    OdpowiedzUsuń
  2. dużo osób nabyło te foremki z tego co widzę, też je mam ale jeszcze nie wpadłam na pomysł jak je wykorzystać:) myślę, ze spróbuję zrobić takie małe smakołyki jak ty:D:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki świetny pomysł na wykorzystanie herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne i może rzeczywiście nie takie kaloryczne galaretki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wglądają cudnie i bardzo smakowicie. Musiały świetnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger