sobota, 9 lutego 2013

Chrupiące migdały na sałacie z rukoli, sera kozigo i salami

Tak pysznej sałatki dawno nie kosztowałam.
Ma bardzo wyrazisty smak oraz aromat mandarynek i powiew lata.
Do dresingu użyłam oleju konopnego Oleofarm  który bardzo wzmocnił doznania smakowe.
Zachęcam do zrobienia.

             Składniki:
  • 70 g rukoli
  • 60 g sera koziego miękkiego - użyłam Picodon Deluxe
  • 10-15 plastrów salami z jelenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • fileciki z 1/2 dużej mandarynki
             Dresing:
  • 2 łyżki oleju konopnego Oleofarm
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól morska
Rukolę układamy na dnie talerza.
Mandarynkę filetujemy i układamy na rukoli.
Na wierzchu pokrojony w kostkę ser kozi i plastry salami.
Składniki dresingu mieszamy w słoiczku i polewamy sałatę.
Lekko należy ja przemieszać widelcem.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. 
    Smacznego.

6 komentarze

  1. kiedyś miałam kupić tą całą rukole ale nie kupiłam nie wiem jak to smakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakup koniecznie bo ma pokłady witamin i jest niesamowicie pyszna.
      Ma lekko orzechowy i ostrawy smak. Polecam.

      Usuń
  2. wygląda pięknie i apetycznie, ale te składniki jak na moje miasto nie do zdobycia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przez internet zrobić zakupy w Tesco, Almie i kilku innych i dostarcza Ci je do domu:-)

      Usuń
  3. Pyszna sałata i taką wiosną powiało:)))a u nas mróz i śnieg:((Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu u mnie tez mróz i snieg i dlatego taka salatka przywołuje wiosnę:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger