No to teraz przyszedł czas na wykorzystanie tych aromatycznych dietetycznych kulek.
O właściwościach czeremchy poczytajcie Tutaj.
Chleb wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny, podczas wypieku pachniało w całym domu zapachem pestek.
Inaczej tego zapachu nie umiem opisać, lekko słodkawy zapach pestek rozgniecionych, tak trochę migdałowo.
Zapach rewelacyjny, kto nasuszył czeremchy to zapraszam do pieczenia.
Składniki:
- 80 g mąki z czeremchy
- 520 g mąki żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki pestek dyni
Kulki czeremchy suchej najpierw trzeba zmielić na mąkę.
Są bardzo twarde i dlatego trzeba mieć dobry młynek.
Pamiętajcie że do wypieku należy wziąć nie więcej niż 10 % mąki czeremchowej w stosunku do całej mąki.
W innym przypadku ciasto będzie przeperfumowane.
Z podanych składników zarabiamy ciasto - drożdże wystarczy wkruszyć.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 2-3 godzin.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy godzinę w temperaturze 190 C.
Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Czy czeremchę suszy się z pestkami?
OdpowiedzUsuńTak ja suszyłam z pestkami, one są tak małe że jakbym wyjęła pestki to została by sama skórka.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.