piątek, 15 lutego 2013

Chleb z czeremchą

Pamiętacie jak jesienią suszyłam czarne kulki czeremchy?
No to teraz przyszedł czas na wykorzystanie tych aromatycznych dietetycznych kulek.
O właściwościach czeremchy poczytajcie Tutaj.
Chleb wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny, podczas wypieku pachniało w całym domu zapachem pestek.
Inaczej tego zapachu nie umiem opisać, lekko słodkawy zapach pestek rozgniecionych, tak trochę migdałowo.
Zapach rewelacyjny, kto nasuszył czeremchy to zapraszam do pieczenia.

  
                      Składniki:
  • 80 g mąki z czeremchy
  • 520 g mąki żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki pestek dyni

Kulki czeremchy suchej najpierw trzeba zmielić na mąkę.
Są bardzo twarde i dlatego trzeba mieć dobry młynek.
Pamiętajcie że do wypieku należy wziąć nie więcej niż 10 % mąki czeremchowej w stosunku do całej mąki.
W innym przypadku ciasto będzie przeperfumowane.
Z podanych składników zarabiamy ciasto - drożdże wystarczy wkruszyć.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 2-3 godzin.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy godzinę w temperaturze 190 C. 
Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.

Smacznego.  
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Czy czeremchę suszy się z pestkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ja suszyłam z pestkami, one są tak małe że jakbym wyjęła pestki to została by sama skórka.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger