Na obecne wietrzne i zagrypione dnie i noce jest znakomicie rozgrzewająca i przeciwbakteryjna.
Zupa cebulowa z nutą curry.
Składniki:
Składniki:
- 3 - 4 duże cebule
- 1 spory por
- 2000 ml bulionu
- 2 spore ziemniaki
- 2 plastry boczku wędzonego
- sól morska
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka cukru
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie zupy:
- Cebulę i białą część pora oraz czosnek kroimy jak najdrobniej i dusimy na patelni na oleju tak długo aż cebula będzie brązowa.
- Następnie wlewamy cały bulion, dodajemy sól, pieprz cayenne oraz cukier i curry i gotujemy aż cebula całkiem zmięknie.
- Wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy do zupy mąkę rozprowadzoną w śmietanie.
- Należy zupę zgotować mieszając.
- Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek na rumiane skwarki.
- Dodajemy je do zupy i teraz juz tylko na talerz.
Przepis własny.
8 komentarze
Ciekawe jak taka zupa smakuje...nigdy nie jadłam. Może czas spróbować, szczególnie kusi mnie curry :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie bo warto:-)
UsuńCiekawy przepis:) ja zwykle do zupy cebulowej dodaję tymianku i słodkiej papryki:) muszę spróbować z curry.
OdpowiedzUsuńZ tymiankiem i papryka jest znakomita ale z curry jest wykwintna:-)
Usuńw zimie taka zupa to ideał:D bardzo lubię cebulową:)
OdpowiedzUsuńTo prawda zimą jest niezastąpiona :-)
UsuńTaką zupkę zjadłabym teraz..leżę w łóżku .."zasmarkana" ..kichająca i kaszląca..
OdpowiedzUsuńOj przydałaby Ci sie Bożenko-dużo zdrówka:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.