sobota, 5 stycznia 2013

Zupa cebulowa z nutą curry

Pyszna rozgrzewająca zupa z aromatycznym curry.
Na obecne wietrzne i zagrypione dnie i noce jest znakomicie rozgrzewająca i przeciwbakteryjna.
Zupa cebulowa z nutą curry.
Składniki:
  • 3 - 4 duże cebule
  • 1 spory por
  • 2000 ml bulionu
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • sól morska
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę i białą część pora oraz czosnek kroimy jak najdrobniej i dusimy na patelni na oleju tak długo aż cebula będzie brązowa.
  • Następnie wlewamy cały bulion, dodajemy sól, pieprz cayenne oraz cukier i curry i gotujemy aż cebula całkiem zmięknie.
  • Wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy do zupy mąkę rozprowadzoną w śmietanie.
  • Należy zupę zgotować mieszając.
  • Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek na rumiane skwarki.
  • Dodajemy je do zupy i teraz juz tylko na talerz.
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarze

  1. Ciekawe jak taka zupa smakuje...nigdy nie jadłam. Może czas spróbować, szczególnie kusi mnie curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis:) ja zwykle do zupy cebulowej dodaję tymianku i słodkiej papryki:) muszę spróbować z curry.

    OdpowiedzUsuń
  3. w zimie taka zupa to ideał:D bardzo lubię cebulową:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką zupkę zjadłabym teraz..leżę w łóżku .."zasmarkana" ..kichająca i kaszląca..

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger