Delikatny i rozpływający się w ustach sernik to wspaniały pomysł na deser.
Sernik ze śliwką suszoną. Składniki:
- 6 serków homogenizowanych suszona śliwka po 150 g każdy - miałam Jogo
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie - 60 g - żelatyny deserowej fix Dr.Oetkera
- mak do posypania wierzchu
- cukier puder do posypania
- okrągłe biszkopty do wyłożenia dna tortownicy
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć folia spożywczą.
- Na dnie poukładać biszkopty.
- Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
- Serki wymieszać z rozpuszczoną kawą.
- Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Połączyć śmietanę z serkami oraz żelatyną.
- Masę wylać na biszkopty ostrożnie aby nie wypłynęły.
- Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Posypać po wierzchu makiem oraz cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ciasto i pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..muszę kiedy zrobić..ale ja chyba nigdzie w sklepach nie widziałam takich serków ..zapraszam do akcji kawowej.
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.