I taki też jest ten sernik, bardzo delikatny i pachnący wiosną co nie jest całkiem niemożliwe gdyż za oknem dziś u mnie +10 stopni i pięknie świeci słońce więc prawie wiosna.
Nie wiem czy pamiętacie jak robiłam w maju konfiturę z akacji? właśnie teraz jej część wykorzystałam do sernika.
Zapach jest obłędny i w tym roku zrobię jej więcej.
Sernik akacjowy.
Składniki:
- 1 - 2 opakowania herbatników Petit-Beurre
- 80 g masła Lurpak
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 śmietanfiks
- 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
- 150 g konfitury z akacji
- 1 opakowanie żelatyny deserowej fix Dr.Oetkera
Polewa:
Smacznego.
- 100 g konfitury z akacji
- sok z jednej limonki
- 50 g żelatyny pozostawionej od sernika
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też.
- Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć nimi dno tortownicy lekko dociskając.
- Włożyć tortownicę do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfiksem.
- Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką.
- Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy.
- Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy.
- Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trawa to ok. 2 godzin.
- Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika.
- Mieszamy i wylewamy na stężały sernik.
- Dekorujemy orzechami włoskimi.
- Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego.
Przepis własny.
6 komentarze
podoba mi się ten pomysł na konfiturę z akacji, wykorzystam, bo bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
Pysznie zaczęłaś nowy rok:))nigdy takiego sernika nie jadłam:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚlinka leci :0)Chętnie skorzystam zprzepisu, bo moje chłopaki uwielbiają serniki pod każdą postacią :0)
OdpowiedzUsuńSzanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Konfitura z akacji... matko, co za rozkosz:)
OdpowiedzUsuńO serniku akacjowym dotąd nie słyszałam... Wygląda baardzo obiecująco! Serdeczności noworoczne!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.