wtorek, 1 stycznia 2013

Sernik akacjowy

Jak przystało na pierwszy dzień Nowego 2013 roku ciasto musi być specjalne.
I taki też jest ten sernik, bardzo delikatny i pachnący wiosną co nie jest całkiem niemożliwe gdyż za oknem dziś u mnie +10 stopni i pięknie świeci słońce więc prawie wiosna.
Nie wiem czy pamiętacie jak robiłam w maju konfiturę z akacji? właśnie teraz jej część wykorzystałam do sernika.
Zapach jest obłędny i w tym roku zrobię jej więcej.
Sernik akacjowy.  

Składniki:
  • 1 - 2 opakowania herbatników Petit-Beurre
  • 80 g masła Lurpak
  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 śmietanfiks
  • 4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
  • 150 g konfitury z akacji
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej fix Dr.Oetkera
Polewa:
  • 100 g konfitury z akacji
  • sok z jednej limonki
  • 50 g żelatyny pozostawionej od sernika
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie sernika:
  • Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też.
  • Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  • Wyłożyć nimi dno tortownicy lekko dociskając.
  • Włożyć tortownicę do lodówki.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfiksem.
  • Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką.
  • Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy.
  • Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy.
  • Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trawa to ok. 2 godzin.
  • Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika.
  • Mieszamy i wylewamy na stężały sernik.
  • Dekorujemy orzechami włoskimi.
  • Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Niech nam się dobrze darzy w Nowym 2013 roku.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarze

  1. podoba mi się ten pomysł na konfiturę z akacji, wykorzystam, bo bardzo lubię ;)
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie zaczęłaś nowy rok:))nigdy takiego sernika nie jadłam:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka leci :0)Chętnie skorzystam zprzepisu, bo moje chłopaki uwielbiają serniki pod każdą postacią :0)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Konfitura z akacji... matko, co za rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O serniku akacjowym dotąd nie słyszałam... Wygląda baardzo obiecująco! Serdeczności noworoczne!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger