Jest pyszny i bardzo kremowy.
A pracy przy nim wcale, zobaczcie zresztą sami.
Ten poniżej jest osączany na gazie wiszącej nad umywalka.
Składniki:
- jogurt grecki
- sól
- sito
- gaza lub chusta lniana
Teraz czekamy aż cała serwatka ocieknie.
Trwa to ok. 12-16 godzin.
Jak już po kilku godzinach jest dość zwarta konsystencja sera to zawiązuje rogi chusty i wieszam ser na baterii nad zlewozmywakiem i on się tak osącza i potem ma ładny kształt.
Ten poniżej osączany jest w pojemniku z dziurkami.
Smacznego.
25 komentarze
proste i na pewno smaczne..chyba spróbuje zrobić:)
OdpowiedzUsuńZachecam :-)
Usuńa co z tą solą ,kiedy dodać ???
UsuńPrzepraszam, juz poprawiam.Sól nalezy rozpuścić w jogurcie i tylko dla złamania smaku.
UsuńZrobię na 100%. Po niedzieli. Uwielbiam białe serki.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Jak długo się osącza?
Pozdrawiam
Łucjo napisałam w poście 12-16 godzin :-)
UsuńSerek wygląda fantastycznie ale czy nie za drogo to wychodzi kupić jogurt i robić ser biały jak myślisz.
OdpowiedzUsuńWiesz do zrobienia tej kulki zużyłam 2 jogurty po 350 ml każdy a jogurt grecki nie jest az taki drogi więc wybór należy oczywiście do zasobności portfela ale warto :-)
UsuńMoże jednak się zdecyduję i jak znajdę ten jogurt to spróbuję, pozdrawiam.
UsuńI tak smacznie wygladajacy serek powstanie w tak prosty sposob? Nie uwierze,jak nie sprobuje,a jak sprobuje,to dam znac,co mi wyszlo:)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty :-)
Usuńjak smakuje ten ser? Zapowiada sie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest puszysty i kremowy :-)
UsuńJuż zacieram ręce,zrobi się oj zrobi :)
OdpowiedzUsuńNIE MOGĘ WPRAWDZIE JADAĆ NABIAŁU Z POWODÓW CHOROBOWYCH ,ALE TEN TWÓJ SER WYGLĄDA TAK ZACHĘCAJĄCO ,ŻE ZROBIĘ GO DLA DOMOWNIKÓW.SZKODA,ŻE JA NIE BĘDĘ MOGŁA SPRÓBOWAĆ.POZDRAWIAM .--ROSA.
OdpowiedzUsuńDzis jadlam ten serek i jest naprawde dobry mozna domieszac czerwonej slodkiej papryki sol i pieprz do smaku. uformowac jakas forme i podsuszyc go.na sloncu
OdpowiedzUsuńTak tak z dodatkami tez będzie pyszny.
UsuńRobie sam jogurt i jutro sproboje
OdpowiedzUsuńNapisz czy będzie smakował?
UsuńWitam.Mieszkam we Wloszech i stale mam problem z bialym serem.Tu roznych serow jest mnostwo,ale takiego typowego twarogu nie ma (przynajmniej tu na poludniu) a ja uwielbiam bialy ser i serniki.I ten wynalazek z jogurtu greckiego chyba moze byc taka alternatywa.Chcialam zapytac czy ta sol to jest konieczna? i drugie pytanie czy z takiego sera wyjdzie sernik podobny do tradycyjnego (albo takiego jak "z wiaderka" mielonego?)
OdpowiedzUsuńMilo mi że aż we Włoszech moim ulubionym kraju czytają mojego bloga.
UsuńBędziesz miała substutut sera białego ale kremowego, z krajanką twarogową nie ma on nic wspólnego.
Sernik wyjdzie z niego bardzo kremowy i pyszny.
Sól nie jest potrzebna choć lekko przełamuje kwasowość, jak wolisz.
Dziekuje za odpowiedz.To pedze robic serek,a potem sernik.Serdecznie pozdrawiam.Kinga
OdpowiedzUsuńKingo ale pochwal się co udało Ci się zrobić? ok ?
UsuńAle cudnie wygląda i zapewne tak smakuje...spróbuję napewno.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńYani
Polecam Yani gorąco, będzie smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.