Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i fety.
Sakiewki są cudne wizualnie i oczy same jedzą a potem brzuch mówi mniam.
Składniki:
- 100 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki (250 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 jajko
- sól
- 250 g szpinaku
- 150 g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 białko do posmarowania
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Szpinak umyć , posiekać i przesmażyć na łyżce margaryny razem z posiekanym czosnkiem.
Gdy woda odparuje należy dodać pokrojoną fetę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek kilkumilimetrowej grubości.
Z ciasta należy wykrawać kółka średnicy 8 cm i nakładać na środek każdego 1 łyżkę szpinaku i trzema palcami zlepiać sakiewki.
Sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym białkiem i piec w temperaturze 180 C przez około 20 minut.
Smacznego.
9 komentarze
Bardzo lubie Twój blog. Grażyna D.
OdpowiedzUsuńNo i znów ślinotoku nie mogę opanować:) Musisz robić takie pyszności? :)
OdpowiedzUsuńNoooooooo....hi hi hi, dzięki :-)
Usuńjejku ale ty robisz pyszności, uwielbiam tutaj zaglądać. zapraszam po wyróżnienie do mnie: http://zielonewzgorzekobiet.blogspot.com/2013/01/wyroznienie.html
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńzdrowe małe przekąski:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńFajna przekąska!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają obydwie z córką nabrałyśmy wielkiej ochoty na coś pysznego:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.