czwartek, 3 stycznia 2013

Sałatka imbirowa z marchwi i jabłka

Jest to sałatka według wegetariańskiej, indyjskiej kuchni ajurwerdyjskiej.
Kiedyś się pokuszę i napiszę Wam post o kuchni ajurwerdyjskiej bo jest godna wykorzystania nawet dla osób mięsożernych.
Słodko ostra sałatka.

 
Składniki:
  • 500 g obranej marchwi
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • sok z 1/2 cytryny
Na sos:
  • 40 g świeżo startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki śmietany zwykłej lub sojowej
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika
Przygotowanie:
  • Marchew drobno zetrzeć.
  • Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z marchwią.
  • Składniki na sos dokładnie wymieszać.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Sosem polać marchew z jabłkiem, dobrze wymieszać.
  • Sałatkę posypać uprażonym słonecznikiem.
Jest pyszna.
Smacznego.

3 komentarze

  1. tylko ślinka leci jak takie smakowite tu są jedzenia pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spotkałam się z takąsałatką, ale jadłam ją ,,na sucho" bez dodatku sosu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o dodawaniu imbiru do sałatek, ale to ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger