Pizza jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam bo robi się szybko i jeszcze szybciej zajada.
Ciasto:
- 500 g pszennej mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- 50 g drożdży świeżych i 3 łyżki mleka
- mąka do podsypywania
Nadzienie:
- 4 czerwone cebule
- 4 białe cebule
- 1/2 szklanki oliwek zielonych
- 1/2 szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą i wlać do niej drożdże oraz 2 szklanki ciepłej wody, zagnieść ciasto jakieś 2-3 wyrabiać aby ciasto było miękkie i elastyczne.
Nastepnie do ciasta dolać oliwę i ponownie wyrobić aby ciasto było jednolite.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na jakieś 45 minut.
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki a bakłażana w plastry grubości ok.2 cm.
Cebule kroimy w ósemki.
Na rozgrzanym oleju smażyć trzeba cebulę i lekko ją osolić aż zacznie się szklić a potem brązowieć i wtedy dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
Dodać sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, cukier i razem wymieszać.
Plastry bakłażana usmażyć na rozgrzanym oleju i położyć na ręczniku papierowym aby osączyć tłuszcz. Posolić.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, zawijając brzegi do srodka.
Rozłożyć cebulę na plackach razem z oliwkami.
Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana.
Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w ok. 10-15 minut w temperaturze 200 C lub do momentu gdy brzegi sie zarumienią.
Smacznego.
2 komentarze
Od bakłażanów wolę cukinię :) Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńfajna odmiana po margericie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.