Pesto ze szpinaku jest przepyszną pastą do chleba albo makaronu.
Polecam nawet tym co nie jedzą szpinaku bo jest tego warte.
Składniki:
- 100 g szpinaku baby
- 100 ml oleju
- 2 duze ząbki czosnku
- 1/4 szklanki uprażonych pestek dyni
- 1/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- sól
- 1/2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
- 60 g startego sera Pecorino Sardo Maturo - kupiłam w Lidlu
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksowac na pastę albo przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Doprawić ewentualnie solą.
Ser którego uzyłam to ser kozi ale równie dobrze można użyć parmezanu.
Smacznego.
2 komentarze
Muszę spróbować to pesto...Uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa takiego szpinakowego pesto :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.