poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pesto ze szpinaku

Na te dni kipiące zewsząd grypą i wirusami proponuje trochę witaminek.
Pesto ze szpinaku jest przepyszną pastą do chleba albo makaronu.
Polecam nawet tym co nie jedzą szpinaku bo jest tego warte.
                  Składniki:
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 ml oleju
  • 2 duze ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
  • 60 g startego sera Pecorino Sardo Maturo - kupiłam w Lidlu
Pestki dyni i orzechu prażymy na suchej patelni na rumiano - uważać aby się nie spaliły.    
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksowac na pastę albo przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Doprawić ewentualnie solą.
Ser którego uzyłam to ser kozi ale równie dobrze można użyć parmezanu.
Smacznego.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger